Четвртак, 13. мај 2010.

Дванаеста седница Одбора за међунационалне односе

Чланови Одбора за међунационалне односе су, на седници од 13. маја, обавили разговор са представницима Министарства за људска и мањинска права о актуелним питањима у вези са предстојећим изборима за националне савете националних мањина (начин организовања, распоред и број бирачких места).Чланови Одбора за међунационалне односе су, на седници од 13. маја, обавили разговор са представницима Министарства за људска и мањинска права о актуелним питањима у вези са предстојећим изборима за националне савете националних мањина (начин организовања, распоред и број бирачких места).

Председник Одбора Милетић Михајловић указао је на проблеме који су се појавили на терену у вези са одређивањем броја бирачких места на изборима за националне савете. Он је истакао да било би логично, уколико се направи паралела ових избора са општим изборима (републичким, председничким и изборима за локалну самоуправу), да свако насељено место које за опште изборе има једно или више бирачких места има бар једно бирачко место на изборима за националне савете, наравно поштујући члан 68. Закона о националним саветима националних мањина. Спајање више насеља која су разуђена на једно бирачко место је по његовом мишљењу неприхватљиво, уколико она имају 100 уписаних бирача. Он је препоруку Централној изборној комисији да се формирају бирачка места за 500 бирача оценио као добру, али и додао да систем уштеде и рационализације не сме бити критеријум који ће онемогућити излазност припадника националних мањина на изборе за националне савете, јер то може да доведе у питање регуларност самих избора.

Представници Министарства упознали су чланове Одбора са надлежностима Централне изборне комисије у вези са одређивањем бирачких места и бирачких подручја на изборима за националне савете националних мањина. Они су истакли да је петак, 14. мај последњи дан за утврђивање броја бирачких места и подручја. По њиховим речима на изборима ће бити 900 бирачких места у 42 бирачка подручја, а просечан број уписаних бирача по бирачком месту је 460. Истакнуто је и да су сугестије које је изнео председник Одбора усвајане где год је то било могуће. Они су додали и да у 15 општина има мање од 40 уписаних бирача, као и да у истом броју општина нема ниједног уписаног бирача, тако да ће уколико се неки бирач упише, бити припојен бирачком месту у најближој општини. Излазило се у сусрет и отварана су бирачка места у оним срединама где је број бирача мањи од 100, а где је несврсисходно да бирачи путују предалеко од свог места пребивалишта како би гласали. Представници Министарства су указали и на потешкоће које су имали код ромске националне мањине, јер њени припадници нису увек сконцентрисани у општинама као национална мањина. Они су посебно навели да је за ове изборе урађен јединствени бирачки списак.

Народни посланик Витомир Михајловић истакао је проблем дисперзивности ромске националне мањине у Србији, али и важност да бирачка места за национални савет буду на оним местима где припадници ромске националне мањине гласају на општим изборима. Он је апеловао на представнике Министарства да се утврди већи број бирачких места за припаднике ромске националне мањине, како људи не би путовали предалеко због гласања.

У наставку разговора било је речи и о конкретним случајевима у појединим општинама у Србији, а народни посланик Петар Кунтић упозорио је на проблеме који се могу јавити код електорских избора у вези са роковима за достављање потписа и целокупне документације.

Седници је председавао председник Одбора Милетић Михајловић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја