Среда, 26. октобар 2011.

Петнаеста седница Одбора за међунационалне односе

Одбор за међунационалне односе одржао је Петнаесту седницу 26. октобра. Седници је председавао председник Одбора Милетић Михајловић, а седници су присуствовали министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и директор Управе за људска и мањинска права Ненад Ђурђевић са сарадницом.


На седници је разматрана Информација о раду Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу (област заштите права националних мањина), за период март – септембар 2011. године. Министар Марковић обавестио је чланове Одбора о раду и активностима Министарства, указавши да одређена законска решења у Закону о националним саветима националних мањина у својој примени изазивају недоумице. Марковић је истакао да би овај Закон требало побољшати, јер на дужи рок тај документ неће дати очекиване резултате. Министар је присутне упозанао и са проблемима у формирању Националног савета Бошњака. Такође, он је објаснио и зашто је било потребно донети Упутство о изменама и допунама Упутства о вођењу матичних књига и обрасцима матичних књига којим се обезбеђује издавање двојезичних извода из матичних књига. Марковић је изнео и податке да је у склопу мера афирмативне акције у односу на припаднике ромске националне мањине у области образовања у школској 2011/2012. години уписано 380 ученика у средње школе, односно 154 студента на факултете.

У наставку седнице чланови Одбора дискутовли су о раду Министарства, указавши на проблеме у функционисању Националних савета националних мањина. Председник Одбора Милетић Михајловић истакао је да би требало прихватити Извештај и изнео мишљење да Закон о националним саветима националних мањина у пракси показује мањкавости које би могле да доведу у питање рад осталих државних институција и њихових надлежности, и указао да би одређене измене и допуне могле да допринесу побољшању садашњег Закона. Одбор је већином гласова прихватио Извештај.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја