5. октобар 2022. председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом

5. октобар 2022. председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом

Среда, 5. октобар 2022.

Стефановић и Хил разговарали о европском путу Србије

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић састао се, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Београду, Кристофером Хилом.


Стефановић је нагласио да пуноправно чланство у Европској унији остаје приоритет Србије и додао да због тога мора ускладити своју спољну политику са политиком Европске уније. Истакао је да ће као председник Одбора за спољне послове искористити прилику да сазове седницу Одбора на којој би се о томе расправљало, након чега би се та тачка нашла и на пленарној седнци. Осврнуо се на успешну посету Вашингтону, током које су одржани састанци у Стејт департменту и Сенату, као и Савету за националну безбедност САД, које је имала делегација ССП, на челу са председником странке Драганом Ђиласом.

Амбасадор Хил сложио се да је обавеза свих чланица за приступање ЕУ, да следе њену политику. Он је истакао да Србија има подршку САД на путу евроинтеграција, као и да се Америка труди да оствари што ближу сарадњу са земљама Европе.

Током састанка било је речи и о реперкусијама, које би евентуално увођење санкција Русији, имало на српску привреду и економију, а у светлу тога Стефановић се дотакао и ситуације не релацији Београд- Приштина, рекавши да она може бити решена искључиво дијалогом и да замрзнут конфликт није решење. Он је нагласио да је поређење питања Косова и Метохије и Украјине одговарајуће у смислу међународних и безбедносних последица сукоба, као и да ће Србија поштовати свој Устав и вољу народа по питању статуса КиМ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
уторак, 6. децембар

Цео календар догађаја