Делегација Народне скупштине на Регионалној парламентарној конференцији у Јерменији

Делегација Народне скупштине на Регионалној парламентарној конференцији у Јерменији

Четвртак, 23. јун 2011.

Делегација НСРС на Регионалној парламентарној конференцији у Јеревану, Јерменија 14 - 16. јуна 2011.

Делегација Радне групе за права детета НСРС у саставу Јудита Поповић, народни посланик, потпредседница НСРС, Милица Војић Марковић, народни посланик, Светлана Врга, саветник председника НСРС, учествовала је на Регионалној парламентарној конференцији у Јеревану, Јерменија, чији је домаћин била Народна скупштина Јерменије, а у организацији ИПУ и УНИЦЕФ-а, од 14-16. јуна 2011. године.


Тема семинара је била "Шта учинити да права детета постану реалност за најугроженију децу" - заправо децу из најугроженијих група, узраста до 3 године.

Учествовали су парламентарци из 10 земаља - Србије, Хрватске, Македоније, Бугарске, Молдавије, Украјине, Грузије, Казахстана, Туркменистана и Јерменије.

Међу панелистима су били врло уваженистручњаци УНИЦЕФ-а, Савета Европе, ИПУ, норвешки омбудсман. Као панелиста првог дана семинара, скупу се обратила Јудита Поповић, представљајућиискуство Србије на овом пољу. Другог дана, представљајући законска решења којима се Србија бори против насиља над најугроженијим групама деце узраста до 3 године, говорила је Милица Војић Марковић, која је такође, трећег дана, а после усвајања заједничких препорука скупа, у име делегације Србије, рекла шта Србија намерава да уради у вези с препорукама (највећи део оног што чини суштину препорука Србија је већ испунила).

Након излагања чланова наше делегације развила се дискусија у којој је истакнуто да је Србија пуно урадила на пољу заштитеправа деце, да је поставила низ добрих законских решења. Формирање сталног радног тела у парламенту које се бави правима деце и које има значајну функцију у надзору рада извршне власти, такође је истакнуто као добро решење.

Од нарочите важности за чланове делегације биле су посетеексперименталној школи у којој се примењује инклузија и дневног центра за бригу о деци угрожених група, где се на најочигледнији начин могло видети са колико се труда Јерменија бори за права деце свих угрожених група.

Парламентарци су, на крају конференције, усвојили завршни документ којим су се обавезали да предузму више акција, између осталог:

  • Јачање или развој парламентарних механизама за питања дечјих права и пружање подршке за успостављање и рад дечијег омбудсмана
  • Инвестирање у рани развој детета као питања од приоритета, спречавање институционализације деце млађе од 3 године и улагање у квалитетну алтернативну бригу и подршку.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2