Понедељак, 7. март 2011.

Председник ПССЕ Мевлут Чавушолу у посети Народној скупштини

Председник Парламентарне скупштине Савета Европе Мевлут Чавушолу борави у званичној посети Републици Србији од 6. до 8. марта 2011. године.Председник Парламентарне скупштине Савета Европе Мевлут Чавушолу борави у званичној посети Републици Србији од 6. до 8. марта 2011. године. Другог дана свог боравка, председник Чавушолу посетио је Народну скупштину Републике Србије.

Током посете, састао се и са шефовима и представницима посланичких група. Састанку су присуствовали председница Посланичке групе За европску Србију Нада Колунџија, председник Посланичке групе Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија Бранко Ружић, председник Посланичке групе Демократска странка Србије – Војислав Коштуница Милош Алигрудић, председник Посланичке групе Либерално демократска партија Чедомир Јовановић, председник Посланичке групе мањина Балинт Пастор, председник Посланичке групе Партија уједињених пензионера Србије – ПУПС Момо Чолаковић, заменик председника Посланичке групе Г17 ПЛУС Влајко Сенић и члан Посланичке групе Нова Србија Злата Ђерић.

Разговарало се о задацима који су пред Народном скупштином Републике Србије у остваривању циља које је Србија поставила пред себе, а то је стицање статуса каднидата у ЕУ.

Представници посланичких група изразили су мишљење да би укидање мониторинга било значајно за Србију, јер је по њиховом уверењу Србија достигла стандарде за пост мониторинг фазу.

Шефови посланичких група изразили су различите ставове о решавању питања посланичких мандата и изборних листа. Већина шефова посланичких група сагласна је да у години пред изборе не треба мењати изборна правила. Такође, већина представника посланичких група сматра да је могуће извршити измене закона, како би се из правног система уклониле ''бланко оставке'' и утврдио редослед додељивања посланичких мандата са изборне листе.

Председник Чавушолу је изразио захвалност и задовољство што је гост Народне скупштине. Такође, он је изразио пуну подршку Србији и Народној скупштини у процесу европских интеграција, нагласивши да је корисно консултовати Венецијанску комисију, као и друге европске институције у реформским процесима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2