Петак, 21. септембар 2007.

Председник Дулић говорио испред Дома Народне скупштине поводом подизања Европске заставе

У оквиру председавања Србије Комитетом министара Савета Европе, у Београду се од 20. до 23. септембра одржава Централна прослава “Дана европске баштине” за Европу.У оквиру председавања Србије Комитетом министара Савета Европе, у Београду се од 20. до 23. септембра одржава Централна прослава “Дана европске баштине” за Европу.

Испред Дома Народне скупштине, 21. септембра, одржана је, поводом Дана европске заставе, свечаност на којој је, уз звуке европске химне, први пут свечано подигнута застава Европе.

Обраћајући се присутнима, председник Скупштине Оливер Дулић је рекао да је ово важан дан за Србију, јер ће европска застава од сада стајати поред српске. Учинићемо све да ускоро будемо део Европе и прихватимо европске вредности, рекао је председник Скупштине и оценио да Србија може постати део развијене Европе само уколико се сви грађани буду мењали и интензивно радили на себи.

Дулић је изразио очекивање да ће Дом Народне скупштине ускоро постати место где ће се усвајати закони Србије који ће државу приближити Европској унији.

У Дому Народне скупштине 21. септембра одржан је Међународни округли сто посвећен заједничком наслеђу Европе, на којем је представљено заједничко искуство Савета Европе и Европске комисије о пројектима рехабилитације наслеђа као доприноса побољшању квалитета живота грађана - искуство Југоисточне Европе.

На конференцији за домаће и стране новинаре, која је одржана пре почетка пленарне сесије, новинарима су се обратили генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис, шеф Делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас, председник Народне скупштине Оливер Дулић и заменица градоначелника Београда Радмила Хрустановић.

Председник Народне скупштине Оливер Дулић је рекао да су “Дани европске баштине” важни да би се показало да је Србија снажан и утицајан део европске баштине. Одржавање ове манифестације у Београду је прилика да покажемо колико смо ми као народ и држава учествовали у нечему што може да се сматра европским интегритетом.

Председник Дулић је изразио задовољство што ће испред Дома Народне скупштине бити подигнута европска застава и то, како је рекао, треба да буде почетак поштовања те заставе као симбола онога чему српско друштво стреми, а то је да постане део уједињене Европе. На том путу Србија има велику подршку пријатеља из Европе који данас бораве у Београду, рекао је на крају свог обраћања новинарима председник Народне скупштине.

Отварајући Међународни округли сто, председник Народне скупштине јеу поздравном говору рекао да Србија жели да буде “мотор” интеграција у региону и лидер регионалног развоја у области размене искустава, робе, културних вредности и идеја. Оценио је да је регионална сарадња од великог значаја за развој свих друштава на Балкану и да је Србија веома свесна значаја региона у којем се налази.

Дулић је нагласио да ће се, као председник Парламента, борити за развој духа толеранције и против дискриминације и изразио очекивање да ће Србија има ти регионе који ће бити способни да буду квалитетни партнери једни другима и другим регионима у Европи.

На крају пленарне сесије у великој сали Дома Народне скупштине потписане су три конвенције Савета Европе везанe за наслеђе од стране Републике Србије.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 1. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја