Петак, 15. јун 2007.

Председник Дулић разговарао са младим лидерима

Председник Народне скупштине Републике Србије Оливер Дулић поздравио је данас учеснике међународне конференције “Арена за младе политичаре евроатлантског региона”.Председник Народне скупштине Републике Србије Оливер Дулић поздравио је данас учеснике међународне конференције “Арена за младе политичаре евроатлантског региона”. Конференција се одржава у Београду 15. и 16. јуна, у организацији Центра за развој парламентарне дебате и Атлантске асоцијације младих политичких лидера.

Обраћајући се младим лидерима у Дому Народне скупштине, Дулић је рекао да је транспарентност рада парламента кључна за одговорност посланика према грађанима који их бирају. Парламент Србије мора да буде транспарентнији, а тек ће решењем дилеме да ли је посланик одговоран грађанима или својој странци, грађани заиста почети Скупштину да доживљавају као свој дом. С тим у вези, Дулић је посебно нагласио важност толеранције и узајамног поштовања, јер је рад Парламента “огледало једне земље”. Елементарно поштовање личности, уверења и ставова међу политичким неистомишљеницима предуслов је да наши грађани ојачају своју веру у демократију, а политичке елите поврате поверење грађана, нагласио је председник Народне скупштине.

Председник Дулић је истакао да скупштинско руководство планира да рад Парламента учини још транспарентнијим и тако што ће грађани моћи да прате преко ВЕБ странице активности свих посланика, -којим седницама Скупштине присуствују, а којима не, да ли и како гласају и друго, додајући да јавност треба научити како Парламент може и треба да ради и подстаћи очекивања од Парламента.

Дулић је младим саговорницима изнео дилему да ли закони који треба да нас приближе Европској унији треба да се усвајају у најкраћем року, да бисмо надокнадили пропуштено време, или треба да се јача улога посланика у припреми и доношењу закона, као и у контроли над радом извршне власти. Као могуће решење, Дулић је навео да нагласак прво мора бити на брзини усвајања закона, али да јачање капацитета Скупштине, њених радних тела и посланика остаје приоритетан задатак од кога зависи како ће наша јавност прихватитити нову улогу Народне скупштине која треба да постане симбол парламентаризма у Србији.

Конференцији је присуствовало око 80 младих лидера из Србије и 12 земаља у региону, Европске уније и САД.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 2. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја