31. мај 2023. Учесници састанкa

31. мај 2023. Учесници састанкa

Среда, 31. мај 2023.

Посланичка група пријатељства са Словенијом угостила Групу пријатељства са Србијом Државног збора Републике Словеније

Посланичка група пријатељства са Словенијом угостила је данас у Дому Народне скупштине Групу пријатељства са Србијом Државног збора Републике Словеније.


Председник Посланичке групе пријатељства са Словенијом Милија Милетић, поздравио је делегацију из Словеније, наводећи да односи две земље никада у историји нису били ближи, те да ПГП броји 83 члана, што говори у прилог интересовању народних посланика да настави да гаји и оснажује чврсте везе два веома блиска народа. Милетић је навео да је економска сарадња све већа са тенденцијом пораста и захвалио се Словенији на великом броју инвестиција у Србији и предузећима која запошљавају велики број српских грађана. Искористио је прилику да понови да Србији европске интеграције остају главни спољнополитички циљ и том приликом захвалио Словенији на њеној подршци. У току разговора, Милетић је навео да очекује од Европске уније и земаља чланица да настави да подржава преговоре Београда и Приштине и поштовање Бриселског споразума, те да се Србија бори за мир и стабилност региона и поред насиља које Аљбин Курти врши на просторима Косова и Метохије.

Председница Групе пријатељства са Србијом Државног збора Републике Словеније Лена Гргуревич захвалила се на гостопримству, истичући да два народа деле заједничку историју, али да имају исте циљеве којима теже у будућности. Сложила се да је економска сарадња све обимнија и изразила наду да ће инвестиције Србије у Словенији достићи ниво који је Словенија постигла у Србији. Она је навела да се сарадња развија и у областима едукације, туризма и културе и истакла да су за то добрим делом заслужни парламентарни контакти и заједничке седнице влада две државе. Навела је ће Словенија наставити да даје снажну подршку Србији на њеном европском путу и да се залаже за што брже прикључење у ЕУ, односно не само Србије, већ и региона. Указала је да делегација верује у то да ће се тензије у региону смањити са уласком свих земаља региона у Европску унију, када се отворе границе и нови видови сарадње. Подвукла је да Словенија подржава оснивање Заједница српских општина на КиМ и нагласила обе стране треба да поштују потписане споразуме.

Теме разговора тицале су се и климатских промена, зелене транзиције, сарадње у области науке у иновација, али и демографије и смањења наталитета у обе земље. Две делегације су такође разговарале и о српској мањини у Словенији и унапређењу њиховог положаја, али и о будућим сусретима парламентараца. Председница словеначке Групе пријатељства упутила је у саучешће поводом трагедија које су се десиле у Србији почетком маја, наводећи да је веома важно да се инсистира на породичним вредностима и поштовању људских права.

Учешће у разговору узели си и чланови ПГП са Словенијом Милимир Вујадиновић, Братимир Васиљевић и Бранислав Јосимовић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја