15. децембар 2021. Посланичка група пријатељства са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

15. децембар 2021. Посланичка група пријатељства са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

Среда, 15. децембар 2021.

Посланичка група пријатељства са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

Посланичка група пријатељства са Мађарском у саставу Предраг Рајић, председник ПГП, и чланови Групе Гојко Палалић, Лав-Григорије Пајкић, Ивана Поповић и Невена Вујадиновић, боравили су у посети Парламенту Мађарске од 13. до 14. децембра 2021. године.


Током посете делегација је имала сусрет са потпредседником Парламента Мађарске Иштваном Јакабом, председником Одбора за спољне послове Жолтом Неметом, председником Одбора за националне мањине Имреом Ритером и члановима Одбора, председником Посланичке групе српско-мађарског пријатељства Ласлом Б. Нађом, потпредседницима Посланичке групе српско-мађарског пријатељства Љубомиром Алексовим и Адамом Штајнмецом, и замеником државног секретара за развој европских односа Јожефом Мађаром.

Председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском Предраг Рајић истакао је да ова посета представља даљи допринос јачању српско-мађарског савезништва, чије су темеље поставили председник Александар Вучић и премијер Виктор Орбан. Изражена је захвалност за подршку коју Мађарска пружа Србији на европском путу, као и да су односи две државе најбољи у историји. Наглашено је да Посланичка група пријатељства са Мађарском у Парламенту Србије броји 92 члана што је чини једном од бројнијих Група. Истакнуто је да тренутни сазив Народне скупштине Републике Србије спада у ред најмлађих у Европи, као и да га чини 42 одсто жена, што говори о настојању афирмисања младих људи и жена у политичком животу.

Са њихове стране истакнуто је да су свеукупни билатерални односи две државе на највишем нивоу и изразили су наду да ће се таква динамика сарадње наставити и након избора који ће се у обе земље одржати на пролеће следеће године. Мађарска страна је истакла и недвосмислену подршку европском путу Србије, која није само декларативна већ конкретна и принципијелна.

Са обе стране је истакнуто да је положај мањина и у Србији и у Мађарској на високом нивоу и да ће се положај мањина додатно унапређивати.

Током боравка у Мађарској делегација Парламента Србије је имала састанке са Владиком Лукијаном у седишту Будимске епархије Српске православне цркве, као и са представницима Самоуправе Срба у Мађарској. Боравак у Будимпешти искоришћен је и за посету делегације школи ''Никола Тесла''.


Фото галерија