14. јул 2021. Посланичка група пријатељства са Шпанијом и амбасадор Шпаније у Србији

14. јул 2021. Посланичка група пријатељства са Шпанијом и амбасадор Шпаније у Србији

Среда, 14. јул 2021.

Посланичка група пријатељства са Шпанијом одржала састанак са амбасадором Шпаније у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Шпанијом, на челу са председником Групе др Балинтом Пастором, састали су се данас са амбасадором Шпаније у Србији Њ.Е. Раулом Бартоломеом Молином.


Др Палинт Пастор, захвалио се амбасадору на издвојеном времену за састанак и додао да, од последњег пута када су имали званичан састанак, Група је са новим сазивом измењена и проширена новим члановима. Пастор је додао да Посланичка група пријатељства са Шпанијом броји 93 члана и да је седма по величини Група у Народној скупштини, када су у питању посланичке групе пријатељства. Истакао је да бројност Посланичке групе пријатељства није изненађујућа, с обзиром да Србија и Шпанија гаје искрено пријатељство и билатералне односе, који се темеље на узајамном поверењу. Он је истакао да су територијални интегритет и суверенитет теме које повезују две земље и том се приликом захвалио амбасадору на принципијелном ставу када је у питању непризнавање тзв. Републике Косово. Искористио је прилику да изрази захвалност и на подршци Шпаније када су у питању европске интеграције Србије и подвукао да Србија сматра да је стабилност региона једна од кључних приоритета државе. Председник ПГП навео је да робна размена са Шпанијом у протеклих неколико година бележи раст, што јесте добар показатељ, али да простор за даљу сарадњу на овом пољу увек постоји. На тему продубљивања односа истакао је парламентарну сарадњу, која је како је навео недовољно развијена, а представља један од потенцијалних видова за развој сарадње. „Отворени смо за активнију сарадњу у области парламентарних односа, који би били чврст темељ и за продубљивање односа на нивоу влада држава“, навео је Пастор. Председник ПГП истакао је да је, као председник Скупштине града Суботице, веома поносан што је предузеће „Лабиана“, као једно од највећих шпанских инвеститора у Србији, постала власник Ветеринарског завода овог града, а тиме и један од водећих компанија на тржишту.

Њ.Е. Раул Бартоломе Молина захвалио се на позиву и навео да је пандемија, парализовала остваривање контаката и посета на парламентарном нивоу, али да од када су ублажене мере, три министра Србије јесу боравила у званичној посети Шпанији, министар спољних послова, министар одбране и министар трговине, туризма и телекомуникација. Амбасадор је истакао да су политички односи две земље изванредни и поновио је да Шпанија неће мењати став по питању Аутономне покрајине Косова и Метохије, истичући да Краљевина Шпанија поштује међународно право. Он је навео да је, 22. јуна, када је одржана Међувладина конференција Европске уније, Шпанија подржала отварања нових поглавља која се тичу европских интеграција Србије и изразио наду да ће се отварање поглавља десити за време словеначког председавања. Амбасадор је навео да је у припреми и општи споразум о сарадњи две државе, који ће подржати инфраструктурну сарадњу, поготово коришћење европских ИПА фондова, културну сарадњу и уједно поспешити трговинску размену. У даљем разговору, амбасадор је навео да посланичке групе пријатељства као концепт у шпанском парламенту не постоје, али да је било речи приликом посете министра спољних послова Србије Шпанији, о формирању једне врсте форума, који би повезао парламентарце две земље.

На састанку је било речи и о сарадњи и повезивању регионалних подручја две земље, као новог импулса економске и културне сарадње.

Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја