Уторак, 7. децембар 2010.

Посланичка група пријатељства са Србијом у Хрватском сабору у званичној посети Народној скупштини

На позив председника Посланичке група пријатељства са Хрватском у Народној скупштини др Јанка Веселиновића, у званичној посети Народној скупштини 7. и 8. децембра борави Међупарламентарна група пријатељства са Србијом у Хрватском сабору, коју предводи Невен Мимица, потпредседник Хрватског сабора и председник Међупарламентарне групе.На позив председника Посланичке група пријатељства са Хрватском у Народној скупштини др Јанка Веселиновића, у званичној посети Народној скупштини 7. и 8. децембра борави Међупарламентарна група пријатељства са Србијом у Хрватском сабору, коју предводи Невен Мимица, потпредседник Хрватског сабора и председник Међупарламентарне групе.

У Дому Народне скупштине одржан је 7. децембра састанак чланова

саборске Међупарламентарне групе пријатељства са Србијом и Посланичке групе пријатељства са Хрватском НСРС.

Поздрављајући госте из Хрватске, Јанко Веселиновић је оценио да парламентарна сарадња две земље креће узлазном линијом и да она представља темељ политичке и сваке друге сарадње Србије и Хрватске.

Невен Мимица је нагласио да се у овој години по други пут састају групе пријатељства и да овај сусрет, као и будућа редовна комуникација, треба да буду посвећени одређеним темама и решавању отворених питања. Оценио је да је укупна атмосфера у међусобним односима повољнија него икада раније и да је приметно јачање међусобног поверења и добросуседских односа.

Главна тема којој су саговорници поклонили пуну пажњу били су европски планови и заједнички приоритети две државе на путу ка Европској унији. Сложили су се да парламентарци могу доста допринети прихватању европских вредности и стандарда на којима почивају уређена друштва у ЕУ и да је значајна њихова улога да то приближе обичним грађанима.

Гости из Хрватске пренели су своја искуства на путу европских интеграција и истакли да у Хрватском сабору постоји Национални одбор као радно тело за праћење преговора о приступању Хрватске ЕУ. Јанко Веселиновић је оценио да су искуства Хрватске, и позитивна и негативна, добродошла и да очекује пуну сарадњу на путу европских интеграција у наредном периоду. Невен Мимица је истакао да се кроз парламентарну дипломатију може даље унапређивати сарадња Србије и Хрватске у приближавање ЕУ и да је пред нама нова фаза односа две земље – фаза европског партнерства.

Састанку су присуствовали чланови Групе пријатељства са Хрватском Никола Новаковић, Наташа Мићић, Радован Радовановић, Петар Кунтић, Бранка Каравидић и Драгомир Цимеша.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1