Четвртак, 29. децембар 2011.

Посланичка питања у децембру

Народни посланици су 29. децембра 2011. године, у складу са чланом 205. став 1. Пословника Народне скупштине, поставили више питања Влади Републике Србије.


На постављена питања народних посланика одговарали су: министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, министар просвете и науке Жарко Обрадовић, министарка правде Снежана Маловић и министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић.

Посланичка питања поставили су народни посланици: Риза Халими, Срђан Спасојевић, Иван Андрић, Владимир Милентијевић, Стојанка Петковић, Љубомир Краговић, Срђан Миливојевић, Милорад Крстин, Срђан Миковић, Божидар Делић, Влатко Ратковић, Момчило Дувњак, Гордана Чомић, Драган Стевановић, Нада Колунџија, Петар Јојић, Ненад Чанак, Шериф Хамзагић, Јован Дамјановић и Александар Југовић.

Народни посланик Риза Халими позвао се на своје питање које је поставио 24. новембра и на одговор који је добио од Владе, указавши да одговор није у целини сублимирао проблематику, те је појаснио своје питање из новембра. Халими је објаснио да је постављено питање било зашто се и након 10 година, након релаксације копнене зоне безбедности, још увек на читавој територији југа Србије и даље налазе мини базе војске и жандармерије, а не само на административној линији која је потенцирана у наведеном одговору Владе.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић обавестила је народног посланика да ће добити одговор на постављено питање у писаној форми.

Народни посланик Срђан Спасојевић поставио је питање у вези са проблемом у општини Мало Црниће, место Божевац. Месна заједница Божевац је 1963. године сазидала стамбену зграду са локалима из сопствених средства. Локале је по уговору о коришћењу, користила Задруга ''Стиг'' Божевац, а против поменуте задруге покренут је стечајни ликвидациони поступак, тако да су и локали део стечајне масе. Народни посланик Спасојевић је указао да оваквих ситуација у Србији има и апеловао на министарку правде да се по наведеном питању хитно реагује.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић обавестила је народног посланика да ће добити одговор на постављено питање у писаној форми.

Народни посланик Иван Андрић указао је да седници присусвују само три министра, истовремено критикујући Владу која није обезбедила присуство надлежних министара који би могли да одговоре на поједина питања из својих ресора.

Народни посланик Владимир Милентијевић сложио се са коментаром народног посланика Ивана Андрића и поставио питање зашто је Влада издала Косово и то мимо закона Републике Србије, Устава Републике Србије и мимо резолуција које постоје.

Народна посланица Стојанка Петковић је изразила очекивање да ће данашњој седници присуствовати министар за Косово и Метохију, изразивши наду да ће добити у писаној форми одговор на питање. Петковић је поставила питање када ће Министарство за Косову и Метохију, лицима за која се утврди да су држављани Републике Црне Горе, укинути новац који примају по основу привремене новчане надокнаде и преусмерити их лицима који живе на Косову и Метохији, а која нису из неког разлога успела да остваре то право када је требало.

Народни посланик Љубомир Краговић критиковао је политику Владе према Косову и Метохији, указавши на проблеме српског народа на просторима Косова и Метохије. Министру просвете и науке Жарку Обрадовићу, народни посланик Краговић је поставио питање у вези са споразумом о признавању факултетских диплома, тражећи објашњење шта је овим споразумом побошљшано за српске студенте на простору Косова и Метохије.

Министар Жарко Обрадовић је објаснио да се тим споразумом, уз поштовање закона, Устава Републике Србије и Резолуције 1244, помаже једном броју грађана из различитих делова Републике Србије, који су завршили факултет у Приштини.

У додатном питању народни посланик Краговић је питао зашто у буџету за Косово и Метохију нема ставке предвиђене за пољопривреду.

Народни посланик Срђан Миливојевић поставио је питање да ли је најављена иницијатива за расписивање референдума у три општине на северу Косова и Метохије у складу са Уставом Републике Србије и да ли су представници тих општина контактирали Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу.

Народни посланик Милорад Крстин поставио је питања министру животне средине, рударства и просторног планирања Оливеру Дулићу када и у ком износу ће бити извршена исплата за пољопривредна газдинства величине од пола до 30 хектара , као и да ли ће у јануару 2012.године бити исплаћене субвенције од 14.000 динара по хектару, за газдинства величине од 30 до 100 хектара.

Министар Дулић је обавестио народног посланика Крстина, да ће питања проследити министру пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душану Петровићу.

Народног посланика Срђана Миковића је интересовало шта Влада чини на побољшању квалитета ваздуха и смањењу аеро загађења на подручју града Панчева и да ли Влада прати нове инвестиције на подручју, пре свега, хемијске индустрије у Панчеву. Миковића је интересовало и шта се на подручју енергетске ефикасности и индивидуалних ложишта планира и да ли се то прати, као и на који начин можемо да допринесемо и том смањењу аеро загађења.

Министар Дулић обавестио је народне посланике да по најновијим резултатима мерења загађености ваздуха, које је доставила Агенција за заштиту животне средине, Панчево више није у групи најугроженијих градова када је у питању загађење ваздуха. Дулић је додао, да се проблем загађења ваздуха у Панчеву свео на акцидентне појаве када постоје топлотне инверзије, односно метео услови када се спусти магла. Дулић је истакао да је доста учињено на решавању проблема Петрохемије, односно да се исфинансира и доврши басен, тј. наткровњавање егализационог басена, што је значајно смањило концентрацију испаљивих супстанци у ваздух. Министарство је израдило нове акционе планове за објекте у јужној зони и са сваким од загађивача смо постигли договор о начину и поступању у различитим ситуацијама, додао је Дулић.

У додатном питању народни посланик Миковић питао је које су могућности да се теретни саобраћај измести ван центра града Панчева и Београда.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић подсетио је присутне да је отворен део обилазнице око Вршца. Министар је објасно да је у наредном периоду битно да мост Борча и део обилазнице око Панчева крену у реализацију и то од 1. марта.

Народни посланик Божидар Делић је поставио питање када ће Влада доставити Народној скупштини одговоре на интерпелације Српске радикалне странке предате 26. и 27. Јула 2011.године.

На питање народног посланика Влатка Ратковића о изградњи путне инфраструктуре у Србији, министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић је обавестио присутне да је планирано да се до 1. марта 2012.године заврши пројектна документација за деоницу од Шапац до Руме, а да се са реализацијом почне до 1. Јуна 2012.године.

Народни посланик Момчило Дувњак је поставио питање зашто се стало са истрагама у Фудбалском савезу Србије.

Народна посланица Гордана Чомић затражила је објашњење од министра Предрага Марковића у вези са Законом о ауторском и сродним правима и Законом о кинематографији, јер су се појавиле у јавности недоумице око примене појединих одредби наведених закона, и то о јединственој тарифи и посебној надокнади за коришћење уређаја носача звука тј. на који начин је утврђен тзв. филмски динар.

Министар Марковић се захвалио свима који су гласали за Закон о кинематографији и објаснио да овим Законом начин финансирања кинематографије, свих облика производње и дистрибуције не намеће никакве нове финансијске обавезе ни према грађанима, ни према онима који плаћају одређене дозволе и таксе према регулаторним телима.

Министар Обрадовић је објаснио да је на данашњој седници Владе, обавестио министре да постоји недоумица у јавности, проблем и захтев индустрије, која се бави новим технологијама, да је висина накнаде која је одређена од стране Комисије за ауторско и сродна права превелика у односу на материјалне могућности грађана.Обрадовић је изразио очекивање да ће Комисија имати слуха за захтев јавности да се та надокнада умањи.

Народни посланик Драган Стевановић је поставио питање министру Мркоњићу да ли се слаже са мишљењем дела коалиције чији је члан, да су Србију 90-тих година водиле психопате. Министру Обрадовићу је поставио питање о проблемима у Основној школи ''Георги Димитров'' у Босилеграду.

Министар Обрадовић је указао да било који појединачни став, значи појединачни став и да му не треба давати значај који нема. Министар Обрадовић је замолио народног посланика Стевановића да му достави конкретне податке у вези са Основном школом у Босилеграду, како би послао просветну инспекцију и проверио све наводе.

У додатном питању народни посланик Стевановић је питао када ће се санирати одрон на регионалном путу између Сурдулице и Босилеграда.

Министар Мркоњић је одговорио да ће у року од 24 сата екипа стручњака из Јавног предузећа ''Путеви Србије'' бити на поменутој локацији, како би санирали проблем.

Народна посланица Нада Колунџија је поставила питање, да ли је тужилац за организовани криминал зауставио полицију у истрази потенцијалних учесника у ономе што се назива корупција везана за набавку вакцина.

Министарка Маловић је подсетила да је Влада формирана на пет циљева, као и да је један од тих циљева било интензивирање борбе против организованог криминала, криминала и корупције. Маловић је навела и да је Народна скупштина донела законе који представљају нормативни оквир за борбу против корупције, и навела поступке који су покренути у овом мандату, а који се односе на здравство. Министарка Маловић је нагласила да је одговорност тужилаштва децидно регулисана Законом о кривичном поступку, као и да нико не може спречити ни полицију, али ни било који други орган, уколико сматра да је одређено лице учинило кривично дело да и поднесе пријаву за то.

Народни посланика Петар Јојић поставио је питање зашто је дошло до редукције трасе и полазака Беовоза од Београда до Панчева и обратно, са 18 полазака на само осам.

Министар Мркоњић је одговорио да ће у току сутрашњег дана проверити питање народног посланика око редукције полазака Беовоза на наведеној релацији.

У додатном питању народни посланик Јојић је упутио питање министарки правде када ће бити завршен избор председника судова.

Министарка Маловић је објаснила да је недавно био расписан конкурс, као и да је почела обрада пристиглих пријава, а да ће од Нове године почети разговори са кандидатима за председнике судова.

Народни посланик Ненад Чанак је поставио питање министру унутрашњих послова, како је могуће да у секуларној држави МУП има крсну славу, и докле ће поједини министри игнорисати Народну скупштину. Министарку правде је питао да ли су наступи министра Мркоњића, у којима тражи ослобађање правоснажно осуђених лица, притисак и напад на независно судство, наводећи случајеве Радета Марковића, Михаља Кертеса и Драгољуба Милановића, који су правосудно осуђени за злочине на Ибарској магистрали и за убиство Ивана Стамболића. Министру Дулићу поставио је питање, обзиром да је у Србији забрањен увоз и складиштење нуклеарног отпада, како је могуће да предузеће које се бави складиштењем нуклеарног отпада остварује око четвртине својих прихода из спољнотрговинског аранжмана. Народног посланика је интересовало који су то аранжмани. Треће питање било је упућено министру финансија, зашто царина доставља агенцијама ''ПИ'', ''ОФПС'' и ''СОКОЈ'' царинске документе о увозу ИТ опреме, које су иначе пословна тајна сваког предузећа које се бави тим послом.

Министарка Маловић је подсетила да сви они поступци који су у току не би требало да се коментаришу. Објашљавајући изјаву колеге Мркоњића, Маловић је објаснила да се ради о лицима која се налазе на правоснажном издржавању казни затвора за које су осуђени. Да би они били ослобођени, постоји правна процедура и то је институт помиловања.

Министар Дулић је објаснио да је по Закону о заштити од јонизујућих зрачења, као и по Закону о управљању отпадом, апсолутно забрањен увоз опасних отпада или било којих других отпада који садрже карактеристике нуклеарног отпада. Такође, Србија спада у ред држава, где је забрањено увозити било коју врсту отпада који може угрозити животну средину. У Србији се сваке године генерише између неколико десетина и неколико стотина кубика нуклеарног отпада и то у новом складишту које је изграђено у складу са међународним стандардима, а тај отпад долази из здравствених установа, индустрије и из неких научно-истраживачких експеримената. Дулић је објаснио да се нуклеарни отпад налази и у деловима громобрана, који су у међувремену замењени, јављачу пожара и сл. и поновио да се све складишти на безбедан и сигуран начин.

Министар Обрадовић је казао да ће писаним путем одговорити народном посланику Чанку на питање о пословању предузећа Нуклеарни објекти Србије. Министар Обрадовић је поновио да је данас информисао Владу о висини накнаде за ауторско и сродна права.

Народни посланик Шериф Хамзагић упутио је питање министру Мркоњићу везано за путни правац дуг 33 километара, Нови Пазар – Тутин, на коме се налази безброј ударних рупа, улегнућа, сужења и клизишта.

Министар Мркоњић је обавестио присутне да је ова деоница ушла у пројекат за наредну годину и да ће реализација почети на пролеће, али и да пре тога мора да се заврши заобилазница око Новог Пазара.

Народни посланик Јован Дамјановић се захвалио министру Дулићу што је омогућио ромској заједници отварање рециклажног центра и омогућио им да се запосле. Светска организација Рома је донела одлуку да се на потписивању овог уговора додели највеће признање ове организације министру Дулићу за све оно што је учинио за ромску заједницу.

Народни посланик Љубомир Краговић поставио је питање министру Предрагу Марковићу шта је урадио поводом заштите српске културне баштине на простору Косова и Метохије. Свим министрима је поставио питање како би се осећали да само још данас и сутра могу да возе аутомобиле са српским таблицама на простору Косова и Метохије, а да од 1. јануара морају да их предају властима Косова.

Министар Марковић је одговорио да је покушај преименовања наше баштине, пре свега на листи УНЕСКО, заустављен. Министарство је претходних година успело да представи Србију као земљу фресака. Најбољи доказ за то је и продужење трајања, због великог интересоваља, изложбе фресака у Базилици Санта Кроче у Фиренци. Министар је додао, да је захваљујући томе организована стална поставка у Базилици и да смо том приликом добили признање да су наше фреске претеча ренесансе у Италији.

Народни посланик Александар Југовић поставио је питање министру Обрадовићу у вези са јубиларним наградама у просвети и када ће бити пребачена средства локалним самоуправама.

Министар Обрадовић је објаснио да је исплата јубиларних награда обавеза локалних самоуправа, а да је ребалансом буџета повећан приход локалним самоуправама и да би они требало да исплате јубиларне награде. Према подацима са којима Министарство располаже, преко 50 одсто локалних самоуправа у Србији је испалтило јубиларне награде.

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић је у име народних посланика присутним министрима и осталим члановима Владе пожелела срећну Нову годину.

У име Владе Републике Србије, министар просвете и науке Жарко Обрадовић је свим присутним народним посланицима честитао Нову годину и Божићне празнике.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2