Петак, 8. фебруар 2008.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања разговарао са шефом Представништва УНХЦР у Србији

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Народне скупшптине Републике Србије Мехо Омеровић састао се данас са шефом Представништва за Србију Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација Леонартом Котсалајненом.Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања Народне скупшптине Републике Србије Мехо Омеровић састао се данас са шефом Представништва за Србију Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација Леонартом Котсалајненом. Разговарали су о мерама за збрињавање и брже решавање статуса и других бројних проблема избеглица, интерно расељених лица, повратника и Рома.

Шеф Представништва УНХЦР изнео је своја запажања о томе да у самом приступу и организацији рада са наведеном групацијом људи није успостављена најбоља интерминистарска сарадња, као и да не постоји одговарајућа координација републичког и општинског нивоа власти. Нагласио је да посебно забрињава податак да је у оквиру програма Европске уније за расељена лица у Србији од планираних 10 милиона евра, за 2008. годину одобрено само 4,2 милиона евра.

Рекао је да Влада Србије и надлежна министарства морају конкурисати са јасним, садржајним програмима, у којима ће недвосмислено бити препознатљива решеност државе да дугорочно реши проблеме избеглих и расељених лица. Предложио је да се у Народној скупштини Републике Србије, у организацији надлежних скупштинских одбора, а у сарадњи са УНХЦР и УНДП, о овој теми организује јавно слушање, коме ће присуствовати министри надлежних министарстава, директор Комесаријата и други стручњаци из владиног и невладиног сектора.

Председник Одбора Мехо Омеровић захвалио се господину Котсалајнену и УНХЦР на спремности да помогну у решавању егзистенцијалних, људских и грађанских права људи који већ годинама живе у беди и изопштености. Одбор за рад, борачка и социјална питања на више седница разматрао је извештаје надлежних министара и других државних органа о положају и мерама за збрињавање избеглица, интерно расељених лица, повратника и Рома. Председник Одбора Мехо Омеровић сложио се са запажањем господина Котсалајнена да недостаје координисана министарска сарадња.

Договорено је да се већ на почетку редовног скупштинског заседања организује округли сто на коме ће бити изнети извештаји о досадашњим резултатима, планиране активности и очекивани ефекти. На том састанку биће утврђени конкретни облици координације рада, контроле и извештавања. Крајњи циљ је припремање реалних, садржајних програма и пројеката који, уз међународну финансијску помоћ, могу довести до дугорочног и трајног решавања свих проблема са којима се свакодневно суочавају наведене групације људи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4