Четвртак, 8. новембар 2007.

Председник Одбора за рад, борачка и социјална питања примио делегацију ратних заробљеника

Мехо Омеровић, председник Одбора за рад, борачка и социјална питања примио је данас делегацију Савеза ратних војних заробљеника Другог светског рата, коју је предводио Сава Ачански председник Савеза, а у којој су били и Милосав Ђорђевић, генерални секретар Савеза и Нада Вукушић, члан управног одбора Савеза.Мехо Омеровић, председник Одбора за рад, борачка и социјална питања примио је данас делегацију Савеза ратних војних заробљеника Другог светског рата, коју је предводио Сава Ачански председник Савеза, а у којој су били и Милосав Ђорђевић, генерални секретар Савеза и Нада Вукушић, члан управног одбора Савеза.

Чланови делегације су иницирали да Одбор предложи доношење закона којим би се регулисало питање обештећења ратних заробљеника који су током Другог светског рата одведени у заробљеништво у Немачку.

Том приликом, чланови делегације су обавестили председника Одбора да је Савез, као ванстраначка организација, на основу Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима из 1949. године, поднео тужбу против државне заједнице СЦГ, односно Министарства спољних послова и Министарства за међународне економске односе. У тужби се тражи обештећење припадника бивше Југословенске војске и њихових потомака за принудни рад у Немачкој током Другог светског рата.

У разговорима је заједнички констатовано да би, у интересу изналажења одговарајућег решења, требало проучити искуства других земаља које су припадале антихитлеровској коалицији, као и да би се решавањем питања накнаде за рад у ратном заробљеништву повратило поверење грађана у државу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
понедељак, 29. мај

Цео календар догађаја