15. март 2023. Учесници састанка

15. март 2023. Учесници састанка

Среда, 15. март 2023.

Председник Одбора за спољне послове се састао са посланицима Националне скупштине Републике Француске

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић и члан Одбора Јован Палалић састали су се данас са члановима Одбора за спољне послове Националне скупштине Републике Француске Федериком Петијем и Марин Амле, који бораве у званичној посети Републици Србији.


Борко Стефановић је изразио захвалност Француској за подршку у настојањима да Србија у што краћем року буде чланица ЕУ, као и на настојањима да се реши проблем у вези са КиМ. Стефановић је додао и да Француска пружа велики подстицај привредном развоју Србије, кроз инвестиције и компаније које послују у Србији.

Он је у разговору истакао да је Србији, као и целом региону, место у Европи, да ту припадају географски, историјски, културолошки, привредно и безбедносно, те да је битно да ЕУ пружи конкретније сигнале и датуме за европску перспективу овог региона. Ако Балкан остане ван европских токова, нестабилност региона ће се наставити и то ће утицати и на саму Европу, оценио је Стефановић.

Председник Одбора за спољне послове је указао и да је потребно да се што пре реше отворени проблеми на КиМ и да се прекине замрзнути конфликт. Оценио је да је добра страна „европског плана“, као понуђеног решења за нормализацију односа, предвиђена обавеза формирања Заједнице српских општина, као гаранта опстанка Срба на КиМ. Добро је и што план не предвиђа међусобно признање, навео је Борко Стефановић, али да за Србију не може бити прихватљиво омогућавање чланства Косова у УН што предвиђа тачка 4. „Србији треба оставити могућност да задржи своје суверено право да гласа против чланства Косова у УН и тиме да сачува свој национално достојанство“, нагласио је Стефановић.

Јован Палалић је у разговору истакао да је неопходно веће разумевање за специфичну позицију Србије у овом сложеном тренутку и околностима рата у Украјини. Стратешки приоритет Србије јесте чланство у ЕУ, као и заштита територијлног интегритета и суверенитета земље, истакао је Палалић. Он је додао да истраживања показјују да је 80 одсто грађана Србије против признавања независности тзв. Косова, али и да је исти проценат грађана против чланства у ЕУ, уколико је признавање независности услов за чланство.

Палалић је оценио да је потребно да ЕУ пружи конкретнију перспективу Србији за чланство, јер политички захтеви који се постављају пред нашу земљу, замагљују код грађана све позитивне ефекте европских интеграција и сву подршку коју имамо од ЕУ. Управо у тим специфичним околностима, Француска може да одигра велику улогу, као традиционални и историјски пријатељ Србије, нагласио је он. Кроз веће економско присуство и културне везе, Француска може допринети већој промени расположења српског народа према ЕУ, коју перципира кроз сталне политичке притиске, оценио је Јован Палалић.

Говорећи о Косову и Метохији, Палалић је истакао да су ту позиције Србије јасне, да она брани свој територијални интегритет записан у Уставу и Резолуцији 1244, те стога не може бити речи ни о каквом признању. Такође, пре свих даљих договора између Београда и Приштине, мора се формирати Заједница српских општина, указао је он.

Јован Палалић је навео да по питању увођења санкција Русији, Србија брани своје економске интересе и не жели их уводи Русији. Додао је и да их је сама преживела, као једина држава у Европи и због тога је читав народ против такве врсте вођења политике.

Марин Амле и Федерик Пети су у разговору истакли да Балкан није заборављен услед рата у Украјини. Балкан је будућност Европе, у смислу изградње модела ЕУ на Балкану, као што је и ЕУ будућност овог региона, оценио је Пети.

Саговорници су се сложили да парламентарна дипломатија, кроз повезивање и сталну комуникацију бираних представника грађана, има велики значај и сложили су се да треба наставити добар тренд међупарламентарне сарадње између Србије и Француске, посебно кроз размене посета делегација одбора за спољне послове два парламента.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја