30. јануар 2023. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Холандије у Републици Србији

30. јануар 2023. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Холандије у Републици Србији

Понедељак, 30. јануар 2023.

Председник Одбора за спољне послове разговарао са амбасадором Холандије у Србији

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић примио је данас у Народној скупштини амбасадора Холандије у Републици Србији Јоуста Реинтјеса, са којим је разговарао о актуелној политичкој ситуацији у Србији у Европи, као и о перспективама европских интеграција Србије.


Саговорници су разменили мишљења о кризи у Европи изазваној ратом у Украјини, као и о важности усклађивања спољне политике Србије са ЕУ. Амбасадор Реинтјес се интересовао за Предлог резолуције о усаглашавању спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније у виду рестриктивних мера према Руској Федерацији, коју је поднео Борко Стефановић.

Стефановић је указао да предложена Резолуција још није разматрана на Одбору, као ни на седници Народне скупштине, јер Народна скупштина није добила Мишљење, које је Министарство спољних послова упутило Влади Србије. Он је изразио је очекивање да ће се у скорије време створити сви процедурални услови да се овај Предлог резолуције разматра у Народној скупштини, јер је то актуелна тема, која се не може избећи и која у великој мери одређује и позицију Србије да се бори за своје интересе по питању Косова и Метохије. Уколико смо изоловани од Европе, не можемо ни да бранимо наше интересе, нагласио је Борко Стефановић.

Стефановић и Реинтјес су разговарали и о наставку дијалога Београда и Приштине, и о „француско-немачком“ документу који је предложен за нормализацију односа, о чему ће се расправљати и на седници Народне скупштине у наредним данима, на којој ће бити присутан и председник Републике.

Председник Одбора за спољне послове је нагласио да јавност Србије нема увид у сам текст предложеног документа и да ће инсистирати на седници Народне скупштине да се упознају са тим предлогом, како би о томе могло да се ваљано расправља. Он је нагласио да питање Косова и Метохије и будућности Србије не сме бити предмет партијских борби, да је то питање од националног значаја, те да је веома битно да се задржи конструктиван приступ, јер треба бити опозиција владајућој партији, а не Србији.

Борко Стефановић је посебно истакао да је у овим околностима, од изузетног значаја да се Србији пруже и конкретни позитивни сигнали из ЕУ, да не буде занемарена њена европска перспектива.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2