5. децембар 2022. Председник Одбора за спољне послове у разговору са замеником министра спољних послова Чешке Републике

5. децембар 2022. Председник Одбора за спољне послове у разговору са замеником министра спољних послова Чешке Републике

Понедељак, 5. децембар 2022.

Председник Одбора за спољне послове разговарао са замеником министра спољних послова Чешке Републике

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић разговарао је данас, у Народној скупштини, са замеником министра спољних послова Чешке Републике Мартином Двораком о европским перспективама Србије и Западног Балкана.


Борко Стефановић је истакао да је Чешка пријатељска земља и захвалио се на подршци европским интеграцијама Србије. „Ми припадамо Европи и наша будућност је у Европској унији“ нагласио је Стефановић и додао да је неопходно да и сама ЕУ пружи позитиван сигнал Србији, имајући у виду да од 2009. године нема конкретнијих позитивних помака у интеграцијама, што је довело и до опадања подршке грађана, који виде ЕУ кроз стална условљавања.

Стефановић је истакао и да је, као председник Одбора за спољне послове, поднео Народној скупштини Предлог резолуције о усаглашавању спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније у виду рестриктивних мера према Руској Федерацији, како би наша земља у што скорије време ускладила спољну политику са европском.

Он је нагалсио да је битно да у овим околностима Србија заузме исправну позицију, која је у нашем националном, економском и политичком интересу. У супротном, слаби се позиција Београда по питању Косова и Метохије, указао је Стефановић, и навео да је Београд опредељен за дијалог и изналажење компромисног решења са Приштином, како би се нормализовали односи, али да никада неће признати независност, нити чланство тзв. Косова у УН.

Заменик министра спољних послова Чешке Републике Мартин Дворак се сложио да наше две земље имају историјски добре односе и навео да је свестан да је питање Косова најбитнија тема за Србију. Он је нагласио да, упркос тешким околностима, треба наћи начин да се ситуација смири и постигне компромис, како би се нормализовали односи Београда и Приштине.

Дворак је навео и да дешавања у Украјини у великој мери могу утицати на Западни Балкан, који је веома битан за Европу. Саговорници су се сложили да је регионална сарадња од великог значаја и да регионалне иницијативе, као што је Отворени Балкан, имају позитиван утицај на европске персективе целог региона.

Стефановић и Дворак су током разговора заједнички оценили и да би се билатерални односи између Србије и Чешке могли додатно унапредити интензивирањем међупарламентарне сарадње, кроз размене посета парламентарних делегација.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5