Среда, 2. јун 2010.

Делегација Одбора за односе са Србима изван Србије посетила Републику Македонију

Делегација Одбора Народне скупштине за односе са Србима изван Србије коју су чинили народни посланици Милорад Буха, Синиша Стаменковић и Горан Стефановић, боравила је 27. и 28. маја ове године у посети Републици Македонији.Делегација Одбора Народне скупштине за односе са Србима изван Србије коју су чинили народни посланици Милорад Буха, Синиша Стаменковић и Горан Стефановић, боравила је 27. и 28. маја ове године у посети Републици Македонији.

Током дводневног боравка, чланови делегације посетили су амбасаду Републике Србије где су разговарали са Њ. Е. амбасадором Републике Србије у Републици Македонији Томиславом Ђурином, генералним конзулом Драгицом Јањић и са саветником амбасадора Душанком Дивјак-Томић. У наставку посете, чланови делегације били су гости Собрања Републике Македоније где су се сусрели са члановима Комисије за парламентарну сарадњу са Србијом. Чланови делегације водили су разговоре и са представницима српских партија и удружења, као и са директором Агенције за остваривање права мањина у Републици Македонији. Народни посланици обишли су и просторије културно-информативног центра Срба у Македонији '' Спона'' у Скопљу, где су разговарали са руководством ове установе.

Амбасадор Ђурин, упознао је чланове делегације са актуелним стањем и проблемима српског становништва у Републици Македонији. Према последњем попису становништва у Републици Македонији, који је обављен 2002. године, 35.939 изјаснило се да припада српској нацији, док се према проценама број Срба креће између 100 -200.000. Срби у Републици Македонији имају статус националне мањине, премда представљају аутохтону етничку заједницу. Променом Устава из 2001. године Србима је признато неотуђиво право на конститутивност, заједно са Турцима, Ромима, Власима и Бошњацима, додао је Ђурин.

Делегација је упозната и са радом три политичке партије Срба у Македонији, са активностима девет културних асоцијација и удружења, као и са радом три културно-информативна центра. Српска национална мањина има једног политичког представника – народног посланика у Собрању Македоније, а то је Иван Стоиљковић, председник највеће српске партије ДПСМ.

Током посете Собрању, делегација из Србије састала се са члановима Комисије Собрања Републике Македоније за парламентарну сарадњу са Републиком Србијом, која има за циљ да развија све облике привредне, културне, научне, спортске и сваке друге сарадње између два парламента. Председник Комисије упознао је наше народне посланике са активностима и пословима овог парламентарног тела у циљу што боље сарадње између два пријатељска народа. Он је изразио спремност ове Комисије за продубљивање сарадње и превазилажење акутних проблема у имплементацији прописа у области заштите права српске националне мањине.

Делегација Одбора, упознала је чланове Комисије Собрања РМ са бројним проблемима српске националне заједнице у остваривању националних, верских, језичких, културних и осталих личних права и слобада. Истовремено је затражила прекид активне политике асимилације, нетолеранције, дискриминације и маргинализације према српској националној заједници.

У просторијама амбасадр Републике Србије, Њ. Е. Ђурин организовао је сусрет наше делегације са представницима политичких партија, удружења и културно-информативних центара у циљу договора о заједничким активности и усклађеном наступу у друштвеном животу у Републици Македонији.

У Републици Македонију делују три српске политичке партије и то: Демократска партија Срба у Македонији –

ДПСМ, Српска напредна странка – СНС и Демократски савез Срба у РМ - ДССМ. Истовремено, у Републици Македонији регистровано је и активно делује девет српских друштава и удружења и то: Национални савет Срба и Уједињена српска заједниц са седиштем у Скопљу, Удружење Срба и Македонаца у Тетову, Заједница Срба и Македонаца у Битољу, Српско-македонско друштво „Срма из Битоља, Српско-македонско друштво „ Коштана „ из Охрида, Српска заједница у РМ „ Свети Сава „ из Куманова, Коло српских сестара из Куманова и Удружење Срба за јединштво у РМ са седиштем у Куманову. У Републици Македонији активно делују и три културно – информативна центра, са различитим облицима културног, информативног и образовног деловања и то су: Културно-просветни и информативни центар „Вук Караџић„ из Кучевишта, Српски културни центар и Културно-информативни центар Срба у РМ – „СПОНА„ из Скопља .

Представници политичких партија, удружења и културно-информативних центара изнели су у краћим излагањима основне смернице и активности, указавши на проблеме са којима се сусрећу у раду. Присутни су се сложили да све асоцијације српске националне заједнице имају велики број активности, добру организованост, ентузијазам и упорност у реализацији својих програмских активности. Представници ових асоцијација указали су на потешкоће у реализацији усвојених планова, указавши на проблем оскудних финансијских средства, јер једини облик финансирања активности асоцијација предстваљају добровољни прилози чланова. Они су указали и на неравноправни третман у политичком наступу странака српске националне заједнице, као и на одсуство политичког дијалога. Они су оценили и да је недовољна покривеност македонског информативног простора од стране српских оператера. Долазак делегације Одбора прихваћен је са посебном пажњом и присутни представници су нагласили потребу непосредне сарадње са матицом кроз различите форме деловања. Чланови делегације су после обављеног разговора предложила низ активности, међу којима су издвојили формирање удружења Национални савет Срба у Републици Македонији. Овај национални орган би требало да представља кровну организацију која би била окосница рада свих странака и удружења. Присутни су се сложили и да је неопходно предузети активне мере у очувању националног идентитета и помоћи српској националној заједници у припреми за попис становништва у РМ 2011. године.

Делегација Одбора посетила је и Агенцију за остваривање права мањинских заједница. Ова Агенција представља самосталан орган чија је надлежност остваривање мањинских права која су прописана уставом и законима у РМ, координира рад државних органа у реализацији ових активности, обезбеђује финансијска средства за реализацију ових права и обавља послове у складу са посебним законом.

Директор Агенције је изразио спремност да приступи реализацији постављених циљева, али је нагласио да ће у будућем раду бити неопходно искуство и сарадња са државним органима у Републици Србији који се баве овим или сличним пословима из области заштите мањинских и људских права и слобода.

Чланови Делегације обећали су пуну сарадњу у смислу повезивања државних органа и непосредне комуникације, у циљу што успешнијег будућег рада.

Чланови наше делегације обишли су и културно-информативни центар Срба у Македонији ''Спона'' где су се сусрели са представницима ове установе. Током разговора, заједнички је оцењено да овако организована установа уз добру подршку представника амбасаде РС у Македонији и других асоцијација има добру основу да оствари успешну сардњу и унапреди културно-информативни живот Срба у Републици Македонији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31