Субота, 22. мај 2010.

Делегација Одбора за односе са Србима изван Србије посетила Републику Српску и Федерацију БиХ

Делегација Одбора Народне скупштине за односе са Србима изван Србије у којој су били народни посланици др Јанко Веселиновић, Радован Радовановић и Момчило Дувњак, боравила је 20. и 21. маја ове године у посети Федерацији БиХ и Републици Српској.Делегација Одбора Народне скупштине за односе са Србима изван Србије у којој су били народни посланици др Јанко Веселиновић, Радован Радовановић и Момчило Дувњак, боравила је 20. и 21. маја ове године у посети Федерацији БиХ и Републици Српској. Ова посета организована је у склопу усвојеног плана обиласка Срба у региону.

Током дводневног боравка, вођени су разговори о актуелном положају Срба у једном броју општина у БиХ у којима су се Срби, избегли и расељени током сукоба у БиХ, вратили (тзв. „повратничке општине“). Разговори су обављени у надлежним органима у Републици Српској и у Федерацији БиХ.

У Републици Српској чланови делегације разговорали су са представницима Народне скупштине Републике Српске, министром за управу и локалну самоуправу у Влади Републике Српске, градоначелником Града Бањалуке и представницима институција културе, а у Федерацији БиХ са представницима општина Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, МЗ Мартин Брод и председником Владе Ливањског кантона.

Делегација из Србије детаљно је упозната са актуелним стањем и положајем Срба у повратничким општинама, њиховим перспективама за трајни опстанак на својим огњиштима, као и са могућностима локалне заједнице и активностима представника српске заједнице да омогући живот и развој у тим срединама. Чланови наше делегације информисани су о односу органа државне власти (Федерација БиХ, али и кантоналне владе) према стању ових локалних заједница и њиховим перспективама. У Републици Српској упознати су са активностима које влада овог антитета спроводи како би помогла овим општинама које су изван Републике Српске. Делегација је остварила и увид у стварне потребе (помоћ и развојни пројекти) локалних заједница да би се ове средине оживеле и повратак учинио одрживим .

Првог дана посете, делегација Одбора за односе са Србима изван Србије разговарала је у Бањалуци са председницом Одбора за образовање, науку и културу Народне скупштине Републике Српске Горданом Дукић и члановима Одбора. Састанку је присуствовала и Нада Тешановић, потпредседница Народне скупштине Републике Српске, која је поздравила нашу делегацију, а у разговорима је учествовала Јадранка Дерајић, генерални конзул Републике Србије у Бањалуци.

У центру пажње била је сарадња у области образовања, науке и културе, очувања језика и писма и укупног идентитета српског народа на просторима БиХ и место и улога парламената и њихових тела у тој сарадњи. Заједнички је констатовано да она мора бити интензивна, континуирана и вишесмерна тако да се користе и активирају сви потенцијали који постоје у Републици Србији и у Републици Српској. Поздрављено је интензивирање сарадње Србије у овој области са државом БиХ али се, како је речено, очекује да таква сарадња не треба да буде замена сарадњи са институцијама науке, културе и образовања у Републици Српској, посебно са оним које имају кључни карактер. У оквиру овог састанка, управник Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Ранко Рисојевић посебно се заложио за поклањање веће пажње у Србији сарадњи са овом институцијом Републике Српске, јер она овде има национални карактер. Заложио се да се сарадња двају националних библиотека, установи као трајни облик сарадње без административних и других препрека и разних палијативних и краткорочних решења.

Шеф наше делегације Јанко Веселиновић је рекао да је циљ ове посете да се успоставе контакти и поспеши постојећа сарадња, као и да се испитају могућности како да се помогне Србима који живе у Федерацији БиХ. У име Одбора за односе са Србима изван Србије, Веселиновић је позвао делегацију Одбора за образовање, науку и културу да присутвују једној од наредних седница Одбора и да том приликом још једном изнесу проблеме на које наилазе Срби из Републике Српске.

У разговору са министром за управу и локалну самоуправу у Влади Републике Српске др Зораном Липовцем наши парламентарци су упознати са системским мерама и активностима које влада Републике Српске континуирано предузима у пружању помоћи Србима-повратницима у општинама из којих су били потпуно избегли (Дрвар, Гламоч, Грахово, Петровац али и Сарајево и бројне друге средине). Липовац је упознао делегацију и са динамиком и садржајем остваривања права на двојно држављанство и положајем двојних држављана у БиХ и указао на неопходност формирања међудржавне комисије предвиђене Уговором о двојном држављанству која би се старала о његовом спровођењу и уједначавању праксе.

Током сусрета са нашом делегацијом, градоначелник Града Бања Луке Драгољуб Давидовић је истакао да ће Бањалука, у складу са својим реалним могућностима, пружити помоћ и Србима из Босне и Херцеговине као што води рачуна о интересима и свих грађана Бањалуке. Он је парламентарце из Србије упознао са статусом националних мањина у граду и нагласио да Бањалука може бити пример другим локалним заједницама када је реч о националним мањинама. Разговарало се и о могућностима сарадње на нивоу градова и општина Републике Српске и Србије, а шеф наше делегације др Јанко Веселиновић је рекао да је, у том погледу, Бањалука лидер у региону, јер има инстутиционализовану сарадњу са Београдом, Новим Садом и Сремском Митровицом, али и са осталим градовима. С друге стране, Бањалука је и пример како су добро усаглашени и уређени међунационални односи, а међунационално поверење је на високом нивоу. Након тешког периода у прошлости, морамо се окренути будућности, и развијати односе поверења, као и економску и културну сарадњу, рекао је Веселиновић.

Чланови наше делегације сусрели су се и са представницима Удружења “Са Овчара и Каблара”, јединог завичајног удружења са подручја Србије које делује у Републици Српској, а организован је и пријем код епископа Епархије Бањалучке владике Јефрема.

Другог дана посете, делегација Народне скупштине обишла је места у Федерацији БиХ, где Срби формирају локалну власт у општинама. Посетили су Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац и разговарали са представницима српских организација о положају и актуелним проблемима српског народа на овим подручјима. У разговору са председником Већа општине Петровац, делегацији је презентиран актуелан положај и перспективе овдашње српске заједнице. Приликом посете месној заједници Мартин Брод упознали су се са проблемима Срба који су се вратили на своја огњишта, а обишли су и манастир Рмањ, где је наша делегација упозната са проблемима у обнови и очувању овог манастира СПЦ. Такође су посетили и манастир Веселиње са спомен-костурницом жртава Срба из Другог светског рата која је у саставу тог манастира и разговарали са епископом петровачко-бихаћким Хризостомом.

Нечелници општина Дрвар, Грахово и Гламоч детаљно су упознали делегацију Народне скупштине са стањем у овим општинама, посебно са положајем Срба повратника. У Ливну је наша делегација разговарала са др Недиљком Римцем председником Владе Ливањског кантона Федерације БиХ којем припадају општине Дрвар, Гламоч и Грахово, а били су присутни и министри за социјална и здравствена питања и за правосуђе и управу. Премијер Римац је посету делегације Народне скупштине Републике Србије окарактерисао као знак новог приступа у сагледавању прилика у овом делу БиХ и решавању проблема становништва овог краја које и данас трпи велике последице недавних ратних догађања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31