Среда, 3. октобар 2007.

Председник Одбора за Косово и Метохију примио француске парламентарце

Председник Одбора за Косово и Метохију Владимир Милентијевић састао се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за иностране послове Националне скупштине Француске, коју је предводио Жан – Мишел Феран.Председник Одбора за Косово и Метохију Владимир Милентијевић састао се данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за иностране послове Националне скупштине Француске, коју је предводио Жан – Мишел Феран. На почетку разговора, саговорници су истакли да српски и француски народ везује традиционално пријатељство.

Француски парламентарци посебно су се интересовали за политичку ситуацију у Србији и нашу оцену стања на Косову и Метохији, а пре свега какви су односи између српске и албанске националне заједнице, како функционишу привремене косовске институције и какве су могућности за нормализацију односа.

Председник Милентијевић је истакао да се тешко стање на Косову и Метохији није поправило од 1999. године, када су међународне снаге, УНМИК и КФОР, преузеле одговорност за безбедност и слободу кретања свих грађана. У њиховом присуству, од тада је из Покрајине протерано 220 000 Срба и другог неалбанског становништва. Српско становништво нема поверења у косовске институције, тако да се може рећи да међународна заједница није успела да на Косову изгради мултиетничко друштво.Док на северу Покрајине живе етнички чисте заједнице, у енклавама на југу Срби живе у гету, у врло тешким условима и уз обезбеђење КФОРА-а, рекао је председник Одбора за Косово и Метохију.

Говорећи о преговорима о будућем статусу Косова и Метохије, председник Милентијевић је рекао да се, полазећи од Резолуције Савета безбедности 1244, Повеље УН и међународног права, за ово питање мора наћи компромисно решење, које неће фаворизовати ниједну страну . Он је додао и да је Ахтисаријев план пропао јер је фаворизовао једну страну. О свему се у преговорима са албанском страном можемо договорити, осим о независности Косова и Метохије, нагласио је Милентијевић и изразио очекивање да ће директни преговори две стране о будућем статусу Покрајине тек уследити, 14. октобра.

Француски парламентарци су рекли да ће након посете извештај о политичкој ситуацији у Србији, са званичним ставовима Србије о будућем решењу статуса Косова и Метохије, поднети Националној скупштини.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1