19. јун 2023. Делегација Одбора за уставна питања и законодавство учествовала на Конференцији о демократији у Европи

19. јун 2023. Делегација Одбора за уставна питања и законодавство учествовала на Конференцији о демократији у Европи

Понедељак, 19. јун 2023.

Делегација Одбора за уставна питања и законодавство учествовала на Конференцији о демократији у Европи

Делегација Одбора за уставна питања и законодавство коју су чинили председник Одбора Јелена Жарић Ковачевић и др Угљеша Мрдић, члан Одбора, учествовала је на парламентарној конференцији посвећеној демократском дијалогу и важности очувања независности судова и поверења јавности у институције друштва.


Конференција је одржана у Стокхолму, Краљевина Шведска, 18. и 19. јуна 2023. године, као део парламентарне димензије Шведског председавања Савету Европске уније током прве половине 2023. године.

У раду Конференције учествовали су представници Европског парламента, Европске комисије, Шведског председништва, правосуђа и Венецијанске комисије. На Конференцији су учествовали и представници националних парламената држава чланица ЕУ, држава ЕЕА и држава кандидата за пријем у чланство ЕУ.

На отварању, у поздравном обраћању, говорили су Андреас Норлен председник Парламента Шведске (Риксдаг) и Михал Шимечка, потпредседник Европског парламента.

Конференцијом су председавали Ида Каркиаинен, председница Одбора за уставна питања Парламента Шведске и Ерик Отосон, потпредседник Одбора за уставна питања Парламента Шведске. Главна тема конференције била је како парламентарци могу допринети очувању и јачању демократије. Први део Конференције био је усмерен на демократски дијалог. Други део Конференције односио се на важност очувања независности судова и поверења јавности у институције друштва.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић учествовала је у дискусији и изнела као пример демократског дијалога у парламенту активности Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине у поступку промене Устава Републике Србије у области правосуђа. Одбор је одржао 11 јавних слушања, која су била врло посећена, и у чијем раду су учествовали представници стручне и заинтересоване јавности. Такође, упознала је учеснике Конференције са активностима које се спроводе у Народној скупштини у стварању услова за стални демократски дијалог унутар парламента, као и са представницима цивилног друштва и грађанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја