21. јун 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић на обележавању Дана Заједничког већа општина у Вуковару

21. јун 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић на обележавању Дана Заједничког већа општина у Вуковару

Уторак, 22. јун 2021.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић присуствовао обележавању Дана Заједничког већа општина у Вуковару

У Српском дому, у Вуковару, синоћ је свечано обележен Дан Заједничког већа општина на којем су додељене плакете и повеље за 2020. и 2021. годину.


На свечаном обележавању били су представници државних, жупанијских и локалних власти, као и гости из Србије и представници верског живота. Председник ЗВО Срђан Јеремић поздравио је окупљене, потпредседника Владе Хрватске Бориса Милошевића, саборског заступника и председника СДСС и СНВ Милорада Пуповца, саборску заступницу СДСС Драгану Јецков, новоизабраног жупана Вуковарско-сремске жупаније и његовог заменика Дамира Деканића и Фрању Орешковића, директора Канцеларије за људска права и права националних мањина Владе Републике Хрватске Алена Тахирија, председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Милимира Вујадиновића, директора Покрајинског фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душка Ћутила и многе друге.

Јеремић је представио резултате које је ЗВО остварио у протеклом периоду и нагласио да ће се таква пракса наставити у наредном периоду. Истакао је добру сарадњу са властима у матичној држави те поздравио избор новог жупана Дамира Деканића. Рекао је да је једна од главних обавеза ЗВО праћење степена запошљавања у складу са заступљеношћу Срба у државним и јавним службама, координација рада свих општина које спадају у његов делокруг, те да траже поштовање закона Републике Хрватске у том домену.

Окупљене је поздравио и новоизабрани жупан Дамир Деканић рекавши да ће радити на свему ономе што је обећао у својој кампањи, а то је између осталог поштовање свих права националних мањина те заједнички живот свих грађана Жупаније.

Милимир Вујадиновић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије је нагласио да држава Србија помаже свим Србима у региону, а то је резултат стабилне и јаке Србије. И он је поздравио избор новог жупана, рекавши да његове речи охрабрују и додао да ће Србија наставити да се такмичи са Хрватском у расту БДП, инвестицијама, смањењу незапослености, километрима аутопута и фудбалу и да је план да у свему победе.

С обзиром да прошле године, због епидемиолошке ситуације, нису додељене ни плакете ни повеље, то је учињено овог пута. Плакету за 2020. годину добило је Културно уметничко друштво Слога Вуковар, а повељу за 2021. годину су добиле три радио станице, Радио Дунав, Радио Борово и Радио Банска Коса. Признања је примио Бранислав Бијелић који је том приликом изразио задовољство што су она доказ и подстрек за добар рад и сав досадашњи успех.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Милимир Вујадиновић је нагласио да се у Хрватској осећа као међу својима, што је битно за опстанак Срба на овим просторима, и да је долазећи у Вуковар приметио празна села и куће. Рекао је да је принцип на којем се заснива политика Републике Србије да „и комшија буде напредан, а и ми са њим”. Пренео је поздраве од власти Републике Србије, наглашавајући да Србија економски и привредно напредује, као и да има политичку стабилност какву дуго није имала, што је нада и за српску заједницу у Хрватској и на крају и за саму државу Хрватску може да буде само корист. Вујадиновић је посебно поздравио новоизабраног жупана Вуковарско-сремске жупаније Дамира Деканића, чије речи је назвао охрабрујућима. Деканић је у поздравном говору, пре Вујадиновића, рекао да ће урадити оно што је обећао у предизборној кампањи, а то је примењивање хрватских закона и Устава када је у питању српска заједница у Хрватској, као што је употреба службеног језика и писма, школовање и слобода изражавања на предстојећем попису становништва. Председник Одбора је нагласио да, у име власти из Србије, моли да се испоштују хрватски закони, ништа више и ништа мање, и да ће то бити довољно да односи две државе крену узлазном путањом. Истакао је да националне мањине у Србији уживају велика права и да само траже да се једнака права поштују и у Хрватској. На крају говора Вујадиновић је поручио да ће Србија наставити да се „такмичи” са Хрватском – у расту БДП, смањењу незапослености, грађењу инфраструктуре, повећању плата и јачању културних институција, јер то „такмичење” може донети добробит за обе стране. Вујадиновић је на крају пренео поздраве и српске заједнице из Црне Горе и још једном честитао Дан Заједничког већа општина.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2