24. мај 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић

24. мај 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић

Понедељак, 24. мај 2021.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић посетио Српску кућу

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић, 23. и 24. маја 2021. године, посетио је „Српску кућу", кровну институцију културе и стваралаштва српског народа у Црној Гори и поклон Председника и Владе Републике Србије.


Том приликом Вујадиновић се срео и разговарао са већим бројем српских стваралаца, културних и политичких представника Срба у Црној Гори. У отвореном и пријатељском разговору детаљно су сагледане актуелне политичке, економске и културне прилике у којима се српски народ у Црној Гори бори за опстанак и очување свог националног идентитета.

Председник Одбора Вујадиновић је високо оценио значај и улогу „Српске куће" у очувању и унапређењу културног наслеђа српског народа у Црној Гори. Он је врло детаљно информисао саговорнике о спремности државе Србије, њеног руководства и органа да врше своје уставно право и обавезу да, поштујући државну посебност држава у којима живе, пруже неподељену подршку Србима где год да се налазе. Том приликом, Вујадиновић је посебно апострофирао идеју председника Вучића о стварању балканског „мини Шенгена" што би омогућило бољу сарадњу, економску, културну и социјалну повезаност Срба у региону, а што би истовремено јачало и односе са осталим народима и заједницама са којима српски народ живи вековима.

Председник Одбора Милимир Вујадинивић је у оквиру посете учествовао и у раду Округлог стола који је, на тему „Српски народ у Црној Гори у новим околностима" организовао Српски национални савјет Црне Горе. Обраћајући се већем броју окупљених истакнутих делатника из разних крајева српског националног простора, Вујадиновић је, пре свега, пренео поздраве српских државних органа и њихових челника, а онда још једном истакао спремност државе Србије да у сваком погледу подржи сваки напор Срба у Црној Гори да се изборе за сва она права која су домаћим законодавством и међународним конвенцијама загарантована свим народима. Он је као могући модел решавања тог питања понудио начин на који се држава Србија односи и решава национална и културна питања националних заједница које живе на њеном простору, без обзира на њихову бројност.

На крају, Вујадиновић је апострофирао отвореност Одбора, Скупштине и свих државних органа Србије за сарадњу са културним, политичким и невладиним организацијама Срба из Црне Горе, као и спремност Србије да прихвати и подржи чак и оне грађане Црне Горе који не припадају корпусу српског народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2