Среда, 7. мај 2008.

Председник Одбора за иностране послове разговарао са Швајцарским парламентарцима

Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине делегацију Одбора за спољну политику Парламента Швајцарске конфедерације, коју је предводио председник Гери Милер.Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине делегацију Одбора за спољну политику Парламента Швајцарске конфедерације, коју је предводио председник Гери Милер.

Швајцарски парламентарци интересовали су се за ситуацију на Косову и Метохији и званичне државне ставове о решавању питања његовог статуса и даљем развоју ситуације с тим у вези.

Председник Мићуновић је рекао да желимо да сачувамо територијални интегритет и суверенитет Србије над целом њеном територијом и уздамо се у међународно право, које је на нашој страни, и нагласио да је и даље на снази Резолуција СБ УН 12 44.

Мићуновић је истакао да је Србија била спремна да Косову и Метохији призна највиши могући степен аутономије, али да су власти у Приштини у међувремену једнострано и противправно прогласиле нелегалну државу Косово, коју су неке државе признале, али већи број није.

С тим у вези, Мићуновић је изнео уверење да се до решења статуса Косова и Метохије мора доћи даљим преговорима и доношењем нове резолуције СБ УН.

Говорећи о томе да су због тренутне политичке ситуације у Србији и тешке изборне кампање блокирани сваки могући разговори са албанском страном на Косову и Метохији, председник Одбора за иностране послове нагласио је да до директних разговора две стране ипак мора доћи. То налаже добра привредна сарадња са Покрајином, потреба да се отворе процес повратка расељених лица у своје домове и решавања питања имовине неалбанског становништва на Косову и Метохији, као и друга отворена питања.

Мићуновић је поновио опредењење Србије за наставак европских интеграција и нашу жељу да што пре постанемо кандидат за чланство у ЕУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2