Четвртак, 6. децембар 2007.

Председник Одбора за иностране послове Драгољуб Мићуновић примио посланике немачког Бундестага

Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине посланике немачког Бундестага Монику Кнохе и др Хаки Кескина, са којима је разговарао о нашим виђењима и предлозима у вези решавања питања Косова и Метохије.Председник Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије др Драгољуб Мићуновић примио је данас у Дому Народне скупштине посланике немачког Бундестага Монику Кнохе и др Хаки Кескина, са којима је разговарао о нашим виђењима и предлозима у вези решавања питања Косова и Метохије.

Председник Мићуновић је упознао немачке парламентарце са генезом сукоба на територији бивше Југославије и рекао да међународна заједница притом није била доследна у примени међународног права. У различитим случајевима је различито примењивала своја два кључна принципа, правo народа на самоопредељење и принцип немењања граница силом. Ако приликом распада бивше Југославије право на самоопредељење није дато српском народу у Хрватској и Босни и Херцеговини, због чега би се сада давало Албанцима на Косову и Метохији, запитао се Мићуновић.

Он је рекао да међународна заједница није поштовала Резолуцију СБ 1244 о Косову и Метохији, тако да, и поред присуства међународних снага безбедности, и даље влада клима опште несигурности, угрожена су основна људска права, а исељавање српског и другог неалнабског становнипштва се наставља. Ако Албанци већ имају сву власт у Покрајини, поставља се питање зашто мора да се крши међународно право и прави преседан да се цепа једна држава и отима територија.

На питање да ли се у случају независности у будућности може очекивати уједињење Косова са Албанијом, председник Мићуновић је рекао да би се то могло очекивати, после чега ће настати истоветни проблеми у окружењу, с обзиром да Албанци живе и у Црној Гори, Македонији и Грчкој.

Оцењујући да постоји опасност од ширих сукоба уколико се прогласи независно Косово, Мићуновић је нагласио да би требало деловати превентивно и направити зону раздвајања између северног и јужног дела територије, јер албанске вође не контролишу ситуацију, а постоје на десетине хиљада наоружаних људи.

Председник Одбора за иностране послове нагласио је да Србија инисистира на поштовању свог територијалног интегритета и да целом својом територијом буде представљена у Уједињеним нацијама, као и да би било које наметнуто решење за њу било неважеће. Наша држава је спремна да косовским Албанцима призна највиши степен аутономије, њихове институције, полицију, а то што албанска страна наглашава да јој је обећана независност и прети сукобима уколико се то не деси, нема снагу аргумената, истакао је Мићуновић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1