4. јул 2013. Делегација Службе Народне скупштине у посети Парламенту Грчке

4. јул 2013. Делегација Службе Народне скупштине у посети Парламенту Грчке

Понедељак, 8. јул 2013.

Делегација Службе Народне скупштине у посети Парламенту Грчке

У оквиру Твининг пројекта “Јачање капацитета Народне скупштине у процесу европских интеграција”, који Народна скупштина реализује са Парламентом Грчке, Делегација запослених у Служби НС на челу са замеником Генералног секретара Младеном Младеновићем, била је у посети Парламенту Грчке од 1. до 5. јула 2013. године.


Посета је реализована као једна од подактивности компоненте 5 “Повећање транспарентности рада Народне скупштине и веће укључивање цивилног сектора у парламентарне активности и процес доношења закона, као и јачање парламентарних капацитета у циљу задовољења потреба грађана и њихових захтева”.
Циљ посете је био упознавање са радом Парламента Грчке, у вези са наведеним активностима, а посебно у поступању са захтевима, представкама и петицијама грађана, којом приликом су представљене и најбоље европске праксе рада скупштинских одбора и служби европских парламената. Грчки експерти су презентовали и упознали запослене у Служби НС са системом обраде петиција у Парламенту Грчке, упоређујући га са правним основом за поступање у Народној скупштини, али и са најразвијенијим европским системима такозваних е-петиција, кроз које грађани директно упућују своје захтеве, представке и петиције преко интернет странице парламента.
Такође, запослени у Служби НС имали су прилику да се упознају са радом, обавезама и надлежностима запослених на парламентарном телевизијском каналу, као и са низом активности које се спроводе у циљу информисања о раду грчког Парламента, као и приближавања овог посла самим грађанима. Том приликом делегација је присуствовала састанку Омладинског парламента, симулацији пленарне седнице у којој су учествовали средњошколци, као и низу културних и историјских изложби које се организују са истим циљем.
Поред ових активности Делегација Службе НС је имала разговоре и разменила искуства са колегама из различитих парламентарних директората и сектора, укључујући Директорат који подржава рад сталних одбора, потом специјалних сталних одбора, Сектор за парламентарни рад, Директорат за парламентарну контролу, Научну службу Парламента и Библиотеку. Делегација је такође имала састанак са Генералним секретаром грчког Парламента, који је изразио задовољство имплементацијом Твининг пројекта и међусобном сарадњом два парламента, у уверењу да ће обе старане имати изузетну корист од размене искустава и најбољих пракси у раду парламентарних одбора и служби парламената.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
уторак, 21. септембар

Цео календар догађаја