Уторак, 24. мај 2011.

Делегација Сената Републике Чешке у посети Народној скупштини

Делегација чланова Одбора за просвету, науку, културу, људска права и петиције Сената Републике Чешке, коју је предводио председник Одбора Јаромир Јермар, посетила је 24. маја Народну скупштину. У Дому Народне скупштине чешка делегација имала је одвојене састанке са члановима више одбора Народне скупштине.


У разговору са делегацијом Народне скупштине у којој су били чланови три скупштинска одбора - за просвету, науку и технолошки развој и за културу и информисање, коју је предводио председник Одбора за просвету проф. др Зоран Шами, чешки парламентарци разменили су мишљења о стању у области образовања и науке у Србији и Чешкој.

Председник Одбора чешког Сената је истакао да је у Чешкој у току рефрома образовног система и да су, у оквиру мера штедње, за ову област смањена средства. Председник Одбора за просвету Зоран Шами је рекао да је Србији потребна реформа високошколских установа, с циљем да се подигне квалитет наставно- научног рада, посебно на приватним универзитетима и омогући студирање што већем броју младих људи.

Председник Одбора за науку и технолошки развој Милан Живановић истакао је значај доношења Стратегије научног и технолошког развоја Србије од 2009. до 2014. године за развој ових области и указао на мере које се предузимају у циљу смањеног одлива младих научника у иностранство. Са приоритетима наведеним у овој стратегији госте је упознао председник Посланичке групе пријатељства са Чешком Павел Марчок.

Члан делегације Олена Папуга упознала је чешке парламентарце са добром праксом која постоји у Србији у образовању на језицима националних мањина, а Горица Мојовић подсетила је да најтешње везе између две земље постоје у области културе, посебно филмске уметности. Оценила је корисном и сарадњу градова и општина, а пре свега главних градова, и иницирала одржавање манифестације Дани Београда у Прагу и Дани Прага у Београду.

Члан Одбора за културу и информисање Ненад Прокић указао је на кризу у систему образовања у Србији и да због тога што је образовање скупо млади немају услове за образовање.

Чланови двеју делегација сагласили су се да је неопходна тешња сарадња међу парламентима двеју држава, јер она отвара врата за сарадњу у свим другим областима.

Делегација Сената Републике Чешке састала се и са члановима три одбора Народне скупштине - за међунационалне односе, за представке и предлоге и за равноправност полова, које је предводио председник Одбора за међунационалне односе Милетић Михајловић.

Михајловић је у име народних посланика поздравио чешке парламентарце и оценио да овакви сусрети могу допринети бољем упознавању и размени мишљења о питањима која су од интереса за оба парламента. Упознао је госте са делокругом рада Одбора за међунационалне односе и подсетио да у Србији живи 20 националних мањина и да је последњих година усвојено неколико веома важних закона којима се регулишу питања везана за остваривање њихових права. Такође је истакао да је у Народној скупштини постоји Посланичка група мањина.

Председник Одбора за представке и предлоге Саша Дујовић информисао је чешке парламентарце о делокругу рада овог одбора, који прима око 1000 представки годишње. Рад Одбора карактерише, како је рекао аполитичност, јер је на првом месту грађанин и потреба да се реши његов проблем.

Заменица председника Одбора за равноправност полова Бојана Станојевић говорила о усвојеним законима из области родне равноправности и нагласила значај контролне улоге Парламента који већу пажњу треба да посвети имплементацији донетих закона у овој области.
Народни посланици су се у разговору највише интересовали за изборни систем у Републици Чешкој, а гости су детаљно упознали саговорнике са својим искуствима у избору посланика за Горњи и Доњи дом. Чешки изборни модел, као и друга европска искуства биће узета у обзир у будућим изменама изборног система у Србији, речено је у разговору.

У разговорима су учествовали народни посланици Душанка Плечевић, Виорел Жура, Олена Папуга и Бранка Љиљак


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2