Четвртак, 27. децембар 2007.

Једанаеста седница Одбора за иностране послове

Чланови Одбора за иностране послове обавили су на седници 27. децембра разговор са новоименованим амбасадоркама Србије у Финској и Италији, Вером Маврић и Сандом Рашковић-Ивић,у складу са обавезом која произлази из новог Закона о спољним пословима.Чланови Одбора за иностране послове обавили су на седници 27. децембра разговор са новоименованим амбасадоркама Србије у Финској и Италији, Вером Маврић и Сандом Рашковић-Ивић,у складу са обавезом која произлази из новог Закона о спољним пословима. Седници је председавао др Драгољуб Мићуновић.

Представљајући свој програм рада, амбасадорка Маврић је истакла да је Финска једна од најбогатијих држава у свету, a захваљујући високообразованој радној снази и развијеној технологији, њена економија је већ трећу узастопну годину проглашена најконкурентнијом на свету. Финска подржава развој и ширење Европске уније као економске, политичке и безбедносне заједнице и прикључење земаља западног Балкана ЕУ, уз доследно испуњавање од стране земаља кандидата постављених услова за пријем у ЕУ.Финска је чланица Партнерства за мир, али није чланица НАТО, а током 2008. године председаваће ОЕБС-ом.

Амбасадорка Маврић је навела да ће њен главни задатак бити представљање званичних ставова Србије у решању косовског питања, с обзиром на то да је Финска подржала Ахтисаријев план, а затим унапређење политичке, економске, културне и других видова сарадње са Финском.

Образлажући тезе за завршни разговор са члановима Одбора, амбасадорка Рашковић -Ивић истакла је да су очување суверенитета и територијалног интегритета Србије на Косову и Метохији и процес прикључења Србије Европској унији два процеса које треба водити одвојено, како би се избегле ситуације у којима би “Србија била уцењена”. У овом тренутку, најважније је придобити подршку Италије у процесу одређивања будућег статуса Косова и Метохије, истакла је нова амбасадорка и додала да је Представнички дом италијанског Парламента ове године донео две резолуције којима је обавезао Владу да не доноси унилатерална решења и да подржи компромисно решење статуса Косова и Метохије које би прихватили и Београд и Приштина. Италија је једна од земаља која се залагала за наставак преговора о Косову, мада, како је истакла, на италијанској политичкој сцени постоје различити ставови о том питању. С тим у вези, изнела је уверење да још има простора да Србија промени ствари у своју корист.

Амбасадорка је истакла да ће подршка Италије нашем прикључењу Европској унији бити други приоритет у њеном раду и навела да та земља не инсистира на пуној сарадњи са Хашким трибуналом, као услову за прикључење ЕУ.

Рашковић-Ивић је истакла да је Италија први спољнотрговински партнер Србије и један од најзначајнијих инвеститора у нашу привреду, посебно у финансијски сектор. Италија је заинтересована и за реализацију великих инфраструктурних пројеката у Србији, као и за учешће у приватизацији предузећа. Робна размена са Италијом се убрзано развија, а захваљујући бржем расту нашег извоза, из године у годину је све уравнотеженија. Развоју те сарадње доприносе кредитне линије италијанске Владе приватном сектору у Србији.

Чланови Одбора поставили су више питања новим амбасадоркама Србије и истакли да њихов главни задатак мора бити залагање за очување суверенитета и територијалног интегритета Србије, у светлу тек усвојене Резолуције Народне скупштине, као и унапређење укупне сарадње са Финском и Италијом.

На овој седници, чланови Одбора усвојили су неколико извештаја о реализованим парламентарним посетама.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 16. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја