Уторак, 8. март 2011.

Осамнаеста седница Одбора за односе са Србима изван Србије

Одбор за односе са Србима изван Србије започео је 2. марта 2011. године Осамнаесту седницу. Седници је председавао председник Одбора Бранимир Ђокић, а седници су присуствовали државни секретари Министарства за дијаспору Миодраг Јакшић, директор Одељења за визну политику, миграције и дијаспору у Министарству спољних послова Владислав Благојевић и делегат Скупштине дијаспоре и повереник за Француску Милисав Алексић.Одбор за односе са Србима изван Србије започео је 2. марта 2011. године Осамнаесту седницу. Седници је председавао председник Одбора Бранимир Ђокић, а седници су присуствовали државни секретари Министарства за дијаспору Миодраг Јакшић, директор Одељења за визну политику, миграције и дијаспору у Министарству спољних послова Владислав Благојевић и делегат Скупштине дијаспоре и повереник за Француску Милисав Алексић.

Чланови Одбора започели су расправу о заузимању става Одбора за односе са Србима изван Србије, поводом предстојећег пописа становништва у државама региона.

Наставку седнице, одржане 8. марта 2011. године, председавао је председник Одбора Бранимир Ђокић, а седници је присуствовао државни секретар Министарства за дијаспору Миодраг Јакшић.

У наставку расправе, чланови Одбора сложили су се да су пописи у државама региона од изузетног значаја за српски народ, јер ће од њихових резултата умногоме зависити његов статус у будућности. Попис није само историјско и културно, него и суштинско питање и опстанак Срба у земљама региона. Бројност припадника једног народа у одређеној држави умногоме одређује ниво његових колективних права. По завршетку дискусије, Одбор за односе са Србима изван Србије усвојио је следеће:

ЗАКЉУЧКЕ

- Даје пуну подршку припадницима српског народа у државама региона да се слободно изјасне о својој националној и верској припадности, као и матерњем језику којим говоре.

- Подстиче организације српског народа да буду ангажоване и јединствене у пописивачком процесу.

- Позивамо институције Републике Србије да у складу са Уставним и законским обавезама, припадницима српског народа пруже помоћ, како би пописи одразили објективну бројност припадника српског народа у државама региона.

- Очекујемо да владе и институције земаља у којима се одржавају пописи омогуће њихово одржавање у складу са европским стандардима, што подразумева и могућност слободног изјашњавања о националној и верској пропадности и матерњем језику, без дискриминације и притисака било које врсте. Очекујемо да омогуће и сразмерно учешће припадника српског народа у пописивачким комисијама и другим телима која учествују у овом процесу и транспарентност пописа становништва у свим његовим фазама, до објављивања коначних резултата.

У наставку седнице, заменик председника Одбора Александар Чотрић известио је присутне о посети Одбора Републици Албанији од 26. до 28. јануара 2011. године. Чланови Одбора једногласно су усвојили Извештај о наведеној посети.

Одбор је разматрао оквирни план посета чланова Одбора дијаспори и Србима у региону у 2011. години, издвојивши као приоритете посете Републици Словенији, Републици Хрватској и Републици Аустрији.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1