Понедељак, 3. март 2008.

Четрнаеста седница Одбора за иностране послове

Чланови Одбора за иностране послове обавили су, на седници 3. марта, разговор са новоименованим амбасадорима Републике Србије у Црној Гори и Мађарској, Зораном Лутовцем и Дејаном Шаховићем, пре њиховог одласка на дипломатску дужност.Чланови Одбора за иностране послове обавили су, на седници 3. марта, разговор са новоименованим амбасадорима Републике Србије у Црној Гори и Мађарској, Зораном Лутовцем и Дејаном Шаховићем, пре њиховог одласка на дипломатску дужност. Седници је председавао др Драгољуб Мићуновић.

Говорећи о приоритетима у свом будућем раду, амбасадор Лутовац је истакао да ће његов најважнији посао бити представљање Србије и заштита њених интереса у Црној Гори, као и стабилизација и унапређење укупних односа две земље. Он је рекао да су билатерални односи са Црном Гором на много нижем нивоу од очекиваног, имајући у виду традицију и међусобне политичке, економске и родбинске везе.У најближој будућности, пак, квалитет односа између две земље биће одређени односом Црне Горе према питању Косова и Метохије, нагласио је амбасадор.

Зоран Лутовац је истакао да је битно да се односи између Србије и Црне Горе најпре стабилизују, а затим унапреде на свим нивоима и подсетио да ће посебно осетљиви бити односи које ће Србија имати са опозицијом у Црној Гори, с обзиром на то да су се опозиционе странке залагале за очување државне заједнице. Међу најважнија отворена питања, Лутовац је уврстио питање двојног држављанства и подсетио да до октобра ове године две државе треба да потпишу билатерални споразум којим ће се регулисати то питање.

Новоименовани амбасадор Србије у Мађарској Дејан Шаховић оценио је да су односи Србије са земљама које признају или ће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије на “врло тешком испиту, што посебно важи за односе са суседима и за регионалну сарадњу.” Истовремено, он је изразио очекивање да ће у предстојећем периоду наши односи са суседним земљама и наше учешће у регионалној сарадњи издржати овај тежак тест.

Амбасадор Шаховић је истакао да је Мађарска, од свих суседа, највише одмакла у европским и евроатлантским интеграцијама, као и да је Будимпешта показала жељу да помогне Србији на њеном путу интеграције у ЕУ. Такође је рекао да са Мађарском имамо добре односе, као и да бројна мађарска национална мањина у Србији треба да представља специфичност која омогућава интензивнију сарадњу.

Шаховић је истакао да односи између две државе имају узлазни тренд и да између Београда и Будимпеште нема отворених питања, али и да Србија треба са много више иницијативе да приступи тој сарадњи, наводећи да је Мађарска наш сусед и партнер од стратешког значаја.

У наставку седнице, чланови Одбора подржали су предлоге закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и државе Израел о укидању виза за носиоце дипломатских, службених и званичних пасоша, као и Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о узајамним путовањима држављана, које је поднела Влада. Осим тога, подржани су и предлози закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Индије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Бугарске о отварању граничног прелаза Петачинци (Република Србија) – Банкја (Република Бугарска), Споразума између Републике Србије и Владе Републике Бугарске о отварању граничног прелаза Ново Корито (Република Србија) - Салаш (Република Бугарска), Конвенције између Владе Републике Србије и Владе Румуније о обнављању, обележавању и одржавању граничне линије, граничних ознака на заједничкој државној граници, као и Допунског протокола уз Женевске конвенције од 12.августа 1949. о усвајању додатног знака распознавања (Протокол III).

На овој седници, такође, прихваћене су иницијативе за учешће чланова Сталне делегације Народне скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе на састанцима три комитета ПС СЕ и то Комитета за правна питања и људска права у Паризу од 5. до 7. марта, Комитета за миграције, избеглице и становништво у Бриселу од 6. до 8. марта и Политичког комитета који ће заседати у Паризу од 11. до 14. марта. Делегација Народне скупштине Србије учествоваће и на заседању Скупштине Инетрпарламентарне уније у Кејптауну, од 13. до 18. априла.

Поред тога, усвојено је и више извештаја о реализованим посетама и контактима скупштинских делегација и народних посланика.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја