Среда, 7. новембар 2007.

Једанаеста седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање је на седници, одржаној 7. новембра, размотрио Информацију о законодавној делатности Министарства културе и извршио избор новог председника Одбора.Одбор за културу и информисање је на седници, одржаној 7. новембра, размотрио Информацију о законодавној делатности Министарства културе и извршио избор новог председника Одбора.

Седници је председавао председник Одбора Слободан Гавриловић, а седници су присуствовали Новица Антић, државни секретар Министарства културе и Душан Јањић, помоћник министра.

Државни секретар Новица Антић упознао је чланове Одбора за радом Министарства на изради законских пројеката у области културе. Он је истакао да је управо завршена обимна јавна расправа о Нацрту закона о култури. Културна јавност је прихватила и повољно оценила Нацрт закона, уз одређене примедбе које је Министарство прихватило и које ће бити уврштене у коначан текст нацрта. Он је додао да се очекује да до краја 2007. године Влада Републике Србије усвоји овај нацрт и предлог закона упути у скупштинску процедуру. Министарство културе је, поред Нацрта закона о култури, припремила нацрте закона о кинематографији и старој и реткој библиотечкој грађи, а у преднацрту се налазе закони о непокретним културним добрима, архивској грађи и архивској служби, задужбинама и фондовима и музејској делатности. Обављају се припреме за предлагање потврђивања четири конвенције, а усвојена је и Уредба о додели посебних признања уметницима за врхунски допринос култури у Републици Србији.

Помоћник министра културе Душан Јањић информисао је чланове Одбора о процесу приватизације локалних медија и припремама у Министарству за израду закона о медијској концентрацији и изменама и допунама закона о јавном информисању и о радиодифузији.

У току расправе чланови Одбора су разменили мишљења о примедбама уметничких удружења на Нацрт закона о култури, питању заштите националног и културног идентитета националних мањина у Србији и динамици достављања законских предлога у скупштинску процедуру.

У наставку рада Слободан Гавриловић поднео је оставку на функцију председника Одбора, а чланови Одбора су једногласно изабрали Весну Марјановић за председника Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2