Уторак, 3. април 2012.

Четрдесета седница Одбора за пољопривреду

На четрдесетој седници Одбора за пољопривреду, чланови Одбора су разматрали донете уредбе о расподели буџета за 2012. годину.


Седници је председавао председник Одбора проф. др Зоран Машић, а седници су присуствовали представници Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде и представници Организационог одбора незадовољних пољопривредника.
Помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић нагласио је да је Влада усвојила Уредбу о регресирању дизел горива, као и уредбе за подстицање ратарске производње: Уредбу о условима и начину коришћења премије за производњу дувана у листу, Уредбу о условима и начину коришћења премије за производњу житарица и кромпира и Уредбу о условима и начину коришћења премије за индустријско биље. Циљ ових уредби је повећање производње, повећање извоза, као и добијање више субвенција, истакао је Миловановић.
Мирослав Ивковић, испред Организационог одбора незадовољних пољопривредника, истакао је да примена нове политике субвенционисања по приносу, а не по хектару тј. по површини, може да буде проблематична за мале пољопривреднике, истакавши да се систем субвенционисања по хектару користи свуда у Европи.
Чланови Одбора су дискутовали о овим уредбама, а такође су се сложили да субвенционисање треба да се повећа и за области воћарства и повртарства.
У наставку седнице Одбор је већином гласова донео закључак којим се предлаже Министарству пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде и Влади да укине донете уредбе, а посебно Уредбу о регресирању дизел горива и уредбе за подстицање ратарске производње, као и закључак којим се подржава захтев Организационог одбора незадовољних пољопривредника да се размотре захтеви пољопривредне производње и да се њихови захтеви проследе председнику Републике, председнику Владе и министру пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5