22. новембар 2022. Учесници састанка

22. новембар 2022. Учесници састанка

Уторак, 22. новембар 2022.

Стефановић најавио почетак интензивне међупарламентарне сарадње кроз новоосноване групе пријатељства Народне скупштине

Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић данас је у Народне скупштине разговарао са амбасадорком Португалије Њ.Е. Виржинијом Пином о раду Одбора, спољној политици Србије и ситуацији на Косову и Метохији.


На почетку састанка, Стефановић је навео да унутар Одбора за спољне послове влада добра и конструктивна сарадња и да је на Шестој седници Одбора усвојен Предлог о формирању 161 посланичке групе пријатељства Народне скупштине. С тим у вези, Стефановић је замолио амбасадорку да пренесе ову поруку парламентарцима Португалије, како би се остварили контакти међу народним посланицима две земље. Навео је и да користи своју функцију као председника Одбора да се састане са што већим бројем амбасадора земаља који имају своја представништва у Србији, како би их упознао са иницијативама које ће као народни посланик и потпредседник Народне скупштине, али пре свега као председник Одбора, предузети у оквиру Народне скупштине. Он је навео да је данас поднео Предлог резолуције којим предлаже хитно усаглашавање спољне политике Републике Србије са спољном политиком Европске уније, у оквиру којег постоји и решење за смањење тензија у јужној покрајини Србије, а коју ће ставити на дневни ред седнице Одбора за спољне послове крајем новембра. Указао је седница Одбора идеално место на којем се мора расправити о две најбитније и горуће теме за српски народ и истакао је да ће и као народни посланик искористи своје право да поднесе овај предлог и Народној скупштини на разматрање у пленуму.

Пина је поздравила иницијативу председника Одбора и истакла да Европска унија представља заједницу која дели исте вредности по питању мира и демократије, те да се поред моралне осуде агресије Русије на Украјину, морају преузети и рестриктивне мере.

Саговорници су разговарали и о медијском дискурсу по питању Русије у Србији, али и недовољном медијском простору за политичаре који не деле мишљење и ставове владајућих странка. Пина и Стефановић су разменили мишљења и о великом броју руских грађана који пристижу највећим делом у Београд и последицама које се у највећој мери одражавају кроз скок цена некретнина.

Амбасадорка и председник Одбора сложили су се да несугласице које потресају европски континент морају да се решавају мирним и демократским путем, цивилизованим приступом и дијалогом. Пина је за крај навела да ће пренети позив за посету парламентарцима Португалије и министру спољних послова.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1