Среда, 27. фебруар 2008.

Председник Народне скупштине разговарао са председницом Врховног суда Србије

Председник Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро, са сарадницима и председник Народне Скупштине Србије Оливер Дулић, са сарадницима, разговарали су, данас, о актуелним проблемима у функционисању судске гране власти, о предстојећој реформи правосуђа и о усвајању сета закона из те области.Председник Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро, са сарадницима и председник Народне Скупштине Србије Оливер Дулић, са сарадницима, разговарали су, данас, о актуелним проблемима у функционисању судске гране власти, о предстојећој реформи правосуђа и о усвајању сета закона из те области.

Председница Врховног суда Србије је, у разговору, нагласила да већ неколико година судство има проблеме избора и разрешења судија, као и успостављања адекватне мреже судова, и додала да су се, после усвајања новог Устава Републике Србије и Уставног закона, појавили и проблеми недефинисане надлежности судова и неизвесности судијске функције. Да би судови пружили грађанима ефикасну и делотворну заштиту њихових права неопходно је да представници свих грана власти координишу рад и да држава обезбеди системска решења за функционисање судства, нагласила је Вида Петровић Шкеро.

Председник Скупштине Србије Оливер Дулић је оценио да ће ова година бити кључна за реформу правосуђа, с обзиром на то да ће сет закона из те области бити у врху приоритета парламента. Он је нагласио да је веома важно одржати добру сарадњу скупштинског Одбора за правосуђе и управу са органима надлежним да предлажу избор и разрешење судија и изразио наду да ће посланици озбиљно схватити значај проблема који постоје у правосуђу.

На састанку је закључено да би приоритет, у Скупштини Србије, у наредном периоду, требало да буду разрешење и избор судија и председника судова, а да би представници све три гране власти требало да уложе заједничке напоре да се обезбеди квалитетна реформа правосуђа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5