7. јун 2023. Председник Народне скупштине и велики муфтија Арапске Републике Египат

7. јун 2023. Председник Народне скупштине и велики муфтија Арапске Републике Египат

Среда, 7. јун 2023.

Председник Народне скупштине са великим муфтијом Египта

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са великим муфтијом Арапске Републике Египат Шавкијем Аламом, са којим је разговарао о даљем јачању билатералних односа и унапређењу међупарламентарне сарадње.


Током састанка којем су присуствовали и потпредседник Народне скупштине Усаме Зукорлић и председник Посланичке групе пријатељства са АР Египат Драган Д. Марковић, изражена је спремност Скупштине Србије да, активностима својих радних тела и одбора, али и сарадњом са парламентом Египта на највишем нивоу, пружи свој допринос неговању и јачању односа две земље, које карактерише 115 година дуга традиција, пријатељство, као и узајамно поштовање и одлична сарадња председника Републике Србије и АР Египат Александра Вучића и Абдела Фатаха ал Сисија.

Саговорници су посету ал Сисија Београду заједнички оценили као историјску, изразивши задовољство због њених резултата, посебно због Заједничке декларације о стратешком партнерству која је том приликом усвојена.

Председник Народне скупштине је захвалио Египту на исказаном разумевању када је реч о тешкој ситуацији на КиМ, информишући саговорника о једностраним, опасним потезима Аљбина Куртија и терору којем излаже српски народ. „И практично читав свет говори да је за овакву ситуацију у јужној српској покрајини одговоран искључиво Курти, од којег тражимо да са севера КиМ повуче своје нелегалне снаге и лажне градоначелнике, и да коначно, после више од деценије чекања, формира ЗСО“, поручио је др Орлић и закључио: „Важно нам је да сви схвате тежину ситуације и да својим ауторитетом подрже мир и стабилност, чему и ми остајемо посвећени, баш као што остајемо посвећени даљем развоју наше земље, сарадњи у свим областима од виталног значаја, и дијалогу као једином исправном начину да се дође до одрживог решења“, рекао је др Орлић.

Велики муфтија је поручио да две земље имају одличне односе, те да Република Србија увек може да рачуна на подршку Египта у унапређењу мира и стабилности у региону. Искористио је прилику да укаже на значај парламената за очување мира и верских начела, као и за неговање најважнијих друштвених вредности и значај њихове промоције у савременом свету.


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 7. јун 2023. | састанак председника Народне скупштине са делегацијом Арапске Републике Египат 07.06.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја