31. мај 2023. Председник Народне скупштине са делегацијом ПГП са Републиком Србијом у Државном збору Републике Словеније

31. мај 2023. Председник Народне скупштине са делегацијом ПГП са Републиком Србијом у Државном збору Републике Словеније

Среда, 31. мај 2023.

Председник Народне скупштине са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Србијом у Државном збору

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијом Посланичке групе пријатељства са Републиком Србијом у Државном збору Републике Словеније, на челу са председницом Леном Гргуревич.


Током састанка је поздрављена сарадња на нивоу посланичких група пријатељства, као и константан пораст броја чланова Посланичке групе пријатељства са Р. Словенијом у НС РС, чији је председник Милија Милетић такође присуствовао састанку.

Саговорници су изразили задовољство због снажног економског партнерства две земље, посебно због чињенице да је Р. Србија друга инвестициона дестинација за словеначки капитал. Исказана је спремност да се, на темељима традиционално пријатељских билатералних односа, настави заједнички рад у свим областима од интереса.

Председник НС РС је делегацију Државног збора упознао са тешком ситуацијом за Србе на КиМ и још једним таласом организованог насиља са којим се суочавају. „Уместо да се тензије спусте и ситуација релаксира, Аљбин Курти ради све супротно – покушава да доведе до велике ескалације и уништи мир. Да је управо Курти извор проблема недвосмислено је јасно свима, и то претходних дана отворено саопштава и међународна заједница“, рекао је др Орлић, подсећајући да Приштина бруталном силом покушава да, у срединама у којима живе искључиво Срби, наметне своју нелегитимну и недемократску власт, узурпирајући зграде општина, малтретирајући голорук народ који седећи протестује и пуцајући на њега бојевом муницијом. „Очекујемо да цела међународна јавност оштро осуди насиље, да се Куртијеви специјалци хитно повуку и да се Србима на КиМ гарантује безбедност“, рекао је председник НС РС.

Лена Гргуревич је изразила очекивање да ће се ситуација на КиМ решити мирним путем, као и да ће доћи до потпуне имплементације свих потписаних споразума и преузетих обавеза, што на првом месту подразумева формирање ЗСО. Поручила је да се нада што скоријем чланству Србије у ЕУ, те да је Словенија спремна да, на овом путу, нашој земљи пружи сву неопходну помоћ и подршку. Посебно је нагласила да званичници Р. Словеније високо на агенди држе питање положаја и статуса српске заједнице у својој земљи.


Фото галерија


Видео (1)

Среда, 31. мај 2023. | састанак председника Народне скупштине са делегацијом Групе пријатељства са Србијом Државног збора Републике Словеније 31.05.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја