27. март 2023. Председници Народне скупштине и Парламента Мађарске

27. март 2023. Председници Народне скупштине и Парламента Мађарске

Понедељак, 27. март 2023.

Председник Народне скупштине др Орлић са председником Парламента Мађарске Кевером

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић борави у званичној посети Мађарској, на позив председника Парламента Мађарске Ласла Кевера.


Током отвореног и садржајног разговора са председником Парламента, саговорници су заједнички потврдили одличне, пријатељске билатералне односе две земље, који су, како су заједнички оценили, на највишем нивоу у модерној историји. Изразили су уверење да ће се блиска и динамична сарадња у свим областима наставити. „На свим подручјима имамо изванредну сарадњу, и наш данашњи сусрет је, уверен сам, само један од низа корака ка њеном додатном учвршћивању и унапређењу у будућности“, поручио је др Орлић.

Председник Народне скупштине је искористио прилику да захвали на подршци коју Мађарска пружа Србији на њеном европском путу, као и на јасној политичкој подршци исказаној у свакој прилици. Председник Парламента Мађарске је поручио да је подршка европским интеграцијама Србије неупитна, и да се такав став неће мењати. „Србија је, због својих успеха и резултата у процесу интеграција, већ заслужила место међу чланицама Европске уније. Србија је потребна Европској унији, потребна је и нашој земљи, и надамо се да ћете се прикључити што пре. Ваше чланство ће значити почетак епохе стратешке сарадње Србије и Мађарске на још вишем нивоу“, рекао је Кевер.

Др Орлић је искористио прилику да захвали председнику Парламента Мађарске и за однос према припадницима српске националне мањине у Мађарској, чији је положај, како сами истичу, бољи него икада раније. Током састанка је поздрављена сарадња на реализацији стратешки значајних инфраструктурних пројеката, попут изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, као и заједнички ангажман по питању енергетске безбедности. „Сигуран сам да је пред нама још много важних и великих победа које ћемо, за наше две земље и наша два народа, заједно изборити у будућности“, рекао је председник Народне скупштине.

Председници парламената изразили су спремност за даље јачање парламентарних односа, како кроз лично залагање и наставак динамичних размена посета на свим нивоима, тако и кроз даље интензивирање већ изузетно богатих међупарламентарних активности и сарадњу посланичких група пријатељства и радних тела која функционишу у оба парламента. Председник Парламента Мађарске је др Орлићу упутио позив за учешће на Конвенцији председника парламената држава Југоисточне Европе, која ће у новембру бити одржана у Будимпешти, а др Орлић је искористио прилику да председника Парламента Мађарске позове да посети Србију, што је он са задовољством прихватио.

Састанку у Будимпешти присуствовали су и потпредседница Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, као и председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском у Народној скупштини Милан Радин, који су потврдили опредељеност за наставак сарадње и интензивних контаката са колегама из мађарског Парламента.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2