31. јануар 2023. Председника Народне са амбасадорком Републике Грчке

31. јануар 2023. Председника Народне са амбасадорком Републике Грчке

Уторак, 31. јануар 2023.

Председник Народне скупштине са амбасадорком Грчке

„Билатерални односи Републике Србије и Републике Грчке засновани су на искреном пријатељству и међусобној подршци“, поручено је током данашњег састанка председника Народне скупштине Републике Србије др Владимира Орлића са амбасадорком Републике Грчке Маријом Леванти.


Саговорници су констатовали интензиван политички дијалог, чијем унапређењу су допринеле размене посета званичника две земље, посебно посетa председника Србије Александра Вучића Атини и његови разговори са председником Владе Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Амбасадорка Леванти је потврдила да се позиција Грчке по питању поштовања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије неће мењати, те да се наставља подршка дијалогу Београда и Приштине. Др Орлић је поручио да, упркос ирационалном понашању Приштине, Београд остаје чврсто привржен политици мира, стабилности и дијалога. „Веома ценимо став Грчке да остане доследна у непризнавању тзв. „Косова“. Безбедност српског народа на КиМ и формирање ЗСО – ово су питања од највећег значаја, за која подршку очекујемо од свих“, рекао је председник НС РС.

Др Орлић и амбасадорка Леванти су се сагласили да ће значајан допринос сарадњи два парламента дати даље повезивање посланичких група пријатељства, а посебно редовне размене посета на свим нивоима.

Саговорници су изразили спремност да се политички добри односи две државе преточе у снажнију економску сарадњу, првенствено у области трговинске размене и енергетике. Амбасадорка је пренела задовољство грчких инвеститора пословањем у Србији и нагласила интерес за њихова даља улагања у нашу земљу.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2