30. јул 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом

30. јул 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом

Субота, 30. јул 2022.

Председник Народне скупштине се састао са председником Владе Краљевине Шпаније

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом, који борави у дводневној посети Србији.


Председник Скупштине Дачић изразио је задовољство због историјски важне посете, с обзиром на то да је Санчез први председник Владе Краљевине Шпаније који је у том капацитету дошао у нашу земљу. Дачић је истакао да су билатерални односи Србије и Шпаније одлични, пријатељски, привилеговани и бележе константан успон, без отворених питања. Такође је рекао да их одликује обострана подршка по темама од виталних националних интереса за обе земље и изразио увереност да ће посета и разговори са највишим званичницима наше земље дати нови подстрек сарадњи на свим нивоима.

Током разговора председник српског парламента поновио је да је чланство у ЕУ наше стратешко опредељење, као и да очекује убрзање преговарачке динамике, с обзиром да Србија спроводи важне реформе и остварује значајне резултате.

Када је реч о парламентарној сарадњи, председник Скупштине Ивица Дачић рекао је да Србија посебну пажњу посвећује њеном даљем интензивирању. Осврнуо се на своју посету Мадриду у октобру прошле године и разговоре са председницом Конгреса Мерићел Батет и председником Комисије за спољне послове Конгреса Краљевине Шпаније П. Мари Клосеом који били су веома значајни за нашу парламентарну, али и свеукупну сарадњу.

Председник Владе Краљевине Шпаније Педро Санчез истакао је да су односи две земље на високом нивоу, веома пријатељски и отворени. „Убеђен сам да и економски и трговински односи могу да дођу на тај ниво“, рекао је Санчез.

Шпански премијер поручио је да Шпанија подржава Србију када је реч о питању Косова и Метохије и да ће бити увек уз њу у одбрани принципа међународног права и територијалног интегритета и суверенитета, за који се залажу обе државе.

Санчез је уз то додао да Србија треба да постане пуноправна чланица ЕУ и да ће Шпанија увек бити уз њу на путу европских интеграција.

Председник Скупштине Дачић изразио је захвалност за принципијелну позицију Шпаније у вези са питањем Косова и Метохије, као и за континуирану подршку европском путу Србије.


Фото галерија


Видео (1)

Субота, 30. јул 2022. | састанак председника Народне скупштине са председником Владе Краљевине Шпаније 30.07.2022.