28. април 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић и  шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануел Жиофре

28. април 2022. Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић и шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануел Жиофре

Четвртак, 28. април 2022.

Председник Народне скупштине примио шефа Делегације ЕУ у Србији

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у посету шефа Делегације ЕУ у Србији амбасадора Емануела Жиофреа.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је да је Србија спремна за наставак пуне сарадње са ЕУ, њеним институцијама и државама чланицама, као и за интензиван рад у циљу напретка и убрзања преговарачког процеса, с обзиром да је чланство у ЕУ спољно-политички приоритет и стратешко опредељење наше земље.

Саговорници су истакли позитивне резултате рада тренутног сазива Народне скупштине Републике Србије као што су успешна имплементација мера договорених током Међустраначког дијалога у сарадњи са кофасилитаторима из Европског парламента, учешће свих политичких снага на недавно одржаним изборима без бојкота, унапређење изборних услова, реформа правосуђа и Устава које су остварене кроз сарадњу са Венецијанском комисијом. Председник Скупштине изразио је наду да ће сарадња са Венецијанском комисијом бити настављена и када су будуће реформе у питању.

На интересовање шефа делегације ЕУ Емануела Жиофреа, председник Народне скупштине Ивица Дачић упознао је саговорника са законским роковима за сазивање наредног парламента и формирање осталих државних органа. Амбасадор Жиофре истакао је да је Делегација ЕУ у Београду партнер парламента Србије, те да се нада наставку конструктивне сарадње.

Амбасадор Жиофре се захвалио одлазећем председнику Скупштине на улози посредника, заједно са посланицима Европског парламента, у међустраначком дијалогу и поздравио је чињеницу да су сви кључни политички актери учествовали у изборном процесу. Извештај Мисије за посматрање избора ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права ће дати нове препоруке за даље јачање интегритета изборног процеса у Србији. Нагласио је да ЕУ очекује формирање нове скупштине и нове владе са снажним мандатом да уведе неопходне реформе ради напретка на путу ка чланству у ЕУ. „У светлу руске агресије на Украјину, важно је да Србија даље усклађује своје политике са ЕУ, укључујући и у области заједничке спољне и безбедносне политике“, - рекао је амбасадор Жиофре.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја