31. март 2022. Председник Народне скупштине са представницима посматрачке мисије Парламентарне скупштине ОЕБС

31. март 2022. Председник Народне скупштине са представницима посматрачке мисије Парламентарне скупштине ОЕБС

Четвртак, 31. март 2022.

Председник Народне скупштине састао се са представницима посматрачке мисије Парламентарне скупштине ОЕБС

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се данас са представницима посматрачке мисије Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност који ће у недељу, 3. априла, надгледати изборе у Србији.


Председник Народне скупштине подсетио је да је након званичног расписивања избора, у складу са устаљеном праксом, упутио позив за посматрање избора Парламентарној скупштини ОЕБС и државама учесницама, као и другим заинтересованим организацијама, те да ће на предстојећим изборима учествовати велики број међународних посматрача.

Председник Народне скупштине истакао је да је у претходном периоду предузет низ активности на унапређењу изборног процеса, да су прихваћене и имплементиране препоруке Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), да је основана Радна група за сарадњу са ОЕБС и Канцеларијом за демократске институције и људска права, која се бавила координацијом и праћењем спровођења препорука за унапређење изборног процеса. Подсетио је и на резултате међустраначког дијалога који је вођен са представницима опозицији уз присуство представника Европског парламента, указујући да је све договорено током дијалога имплементирано.

Специјални координатор посматрачке мисије ОЕБС Киријакос Хаџијани и шефа делегације Парламентарне скупштине ОЕБС Бринадис Харадсдотир саопштили су да посматрачка мисија ПС ОЕБС има 80 чланова који долазе из тридесет различитих земаља и који ће ове године учествовати у посматрању председничких, парламентарних и локалних избора. Највећи број посматрача биће у Београду, док ће део пратити изборни ток на бирачким местима у Новом Саду, Суботици, Нишу и Ваљеву. Хаџијани је истакао да ће посматрачка мисија ОЕБС, у сарадњи са посматрачким мисијама Парламентарне скупштине ОЕБС и Парламентарне скупштине Савета Европе у петак и суботу организовати брифинг са свим учесницима изборног процеса, како би стекли што бољи увид у активности странака и релевантних институција. Такође је напоменуо да ће ОЕБС у понедељак, 4. априла, представити свој извештај о изборима.


Фото галерија