4. март 2022. председник Народне скупштине у разговору са шефом Мисије ОДИХР за посматрање избора у Републици Србији

4. март 2022. председник Народне скупштине у разговору са шефом Мисије ОДИХР за посматрање избора у Републици Србији

Петак, 4. март 2022.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић разговарао са шефом Мисије ОДИХР за посматрање избора у Републици Србији Дагласом Вејком

Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се данас са шефом Мисије ОДИХР за посматрање избора у Републици Србији Дагласом Вејком.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић истакао је да Србија придаје изузетан значај институцији ОДИХР, са којом годинама уназад остварује квалитетну сарадњу, што показује и чињеница да је позив за посматрање избора ОДИХР-у упућен пре формалног расписивања избора. Истакао је да Република Србија активно ради на унапређењу свог изборног процеса, прихватајући и имплементирајући препоруке ОДИХР, те подсетио да је Република Србија основала Радну групу за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права у координацији и праћењу спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса.

Ивица Дачић упознао је представнике ОДХИР-а са међустраначким дијалогом, у којем је заједно са представницима Европског парламента био кофасилитатор и резултатима који су том приликом постигнути у циљу унапређења изборног процеса.

Шеф Мисије ОДИХР за посматрање избора у Републици Србији Даглас Вејк обавестио је да се Мисија за посматрање предстојећих избора састоји од 15 експерата који су задужени за одређене области (медији, националне мањине, правни аспект), које су идентификоване у Извештају Мисије ОДИХР за процену потребе посматрања избора у Србији. Мисија ће осим тога имати и 26 дугорочних посматрача који данас започињу свој рад и 250 краткорочних посматрача. Говорећи о раду Мисије, истакао је да ће се Мисија фокусирати на посматрање председничких и парламентарних избора, док ће локалне изборе пропратити само уколико имају утицај на председничке и парламентарне. Такође, изнео је да ће се трудити да њен рад буде објективан, уз очекивану транспарентност и кооперативност домаћих институција и организација.

Председник Народне скупштине изразио је спремност и отвореност за сарадњу са представницима ОДИХР, као и до сада.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја