9. децембар 2021. Председник Народне скупштине отворио изложбу поводом Међународног дана људских права

9. децембар 2021. Председник Народне скупштине отворио изложбу поводом Међународног дана људских права

Четвртак, 9. децембар 2021.

Председник Народне скупштине отворио изложбу поводом Међународног дана људских права

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић, отворио је изложбу дечјих радова на тему међугенерацијске солидарности на конкурсу Повереника за заштиту равноправности: „Мост разумевања – међугенерацијска солидарност“.


Изложба је организована у оквиру годишње конференције поводом 10. децембра, Међународног дана људских права и том приликом су председник Дачић и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, уручили награде победничким литерарним, ликовним и фотографским радовима.

Обраћање председника преносимо у целости:

Поштовани гости,

драга децо,

Добро дошли у Народну скупштину и честитам вам Међународни дан људских права. Наша Народна скупштина је место где се доносе закони, као правила која се односе на све нас чиме год да се бавимо. И сваки тај закон који доносимо, а има их много, мора да пази на то да се поштују људска права сваког од нас, а нарочито деце, онда када је о њима реч.

На то нас обавезује Универзална декларација о људским правима, која је донета пре тачно 73 године у Уједињеним нацијама и зато, њој у част, цео свет обележава Међународни дан људских права. Ова декларација је први и најважнији међународни документ који обавезује све земље на свету да штите људска права и да стално унапређују њихову заштиту.

Сва права и слободе садржане у овој Декларацији припадају свим људима без обзира да ли су деца или одрасли, које су расе, боје коже, пола, језика, вероисповести или политичког и другог мишљења. Ова права никоме не могу бити одузета, а она зависе једна од других и међусобно су повезана. Баш на данашњи, Дан људских права, желимо да истакнем ту међузависност остваривања људских права и да позовем, још једном, да будемо солидарни једни према другима, зато што на тај начин помажемо онима којима је помоћ потребна, да буду равноправни и да подједнако са другима уживају сва људска права. Ту мислим пре свега на особе са посебним потребама, особе са инвалидитетом, и посебно на наше старије, којима је помоћ вас деце и младих неопходна да би они могли да уживају сва она права која им без разлике припадају.

Зато ми је нарочито драго што данас у Народној скупштини имамо вас младе и ваше виђење људских права, како сте их приказали на вашим радовима. Овај конкурс постоји од 2016. године и његов назив Мост разумевања – међугенерацијска солидарност лепо описује намеру Повереника за заштиту равноправности, као организатора конкурса и нас у Народној скупштини као домаћина, да подстакнемо све – и младе и старије, да покажу још више солидарности једни према другима и да тако користимо сва она права која нам припадају.

Још једном вас поздрављам у име Народне скупштине, желим вам да се овде осећате као у својој кући, и желим да честитам свима који су учествовали на овогодишњем конкурсу, нарочито онима чији су радови награђени.

Хвала вам!

Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 9. децембар 2021. | обраћање председника Народне скупштине на отварању изложбе поводом Међународног дана људских права 09.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја