9.јул 2013.године Промоција новина на интернет страници Народне скупштине

9.јул 2013.године Промоција новина на интернет страници Народне скупштине

Уторак, 9. јул 2013.

Активности Народне скупштине уживо на интернету

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Зоран Бабић и генерални секретар Народне скупштине Јана Љубичић представили су данас новине, које је Народна скупштина увела на своју интернет страницу, са циљем што веће отворености ка грађанима и јавности.


Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Зоран Бабић, на конференцији за новинаре организованој овим поводом, исатакао је да Народна скупштина прати нове комуникационе технологије и да је опредељена да их користи. Одбори Народне скупштине већ раде у формату е-парламента, а од данас је на услузи грађанима Србије, на модерном сајту Народне скупштине, live streaming, односно, директан пренос преко интернета седница Народне скупштине, седница одбора, свих јавних слушања, активности председника Народне скупштине, као и свега другог што се догађа у Народној скупштини, исктакао је Бабић. Путем модерног сајта Народне скупштине, у сваком моменту, заинтересовани грађани ће моћи да прате сва дешавања у Народној скупштини, уз коришћење архиве догађаја, као и најаве будућих. И на овај начин Народна скупштина се приближава јавности и отвара према грађанима, што је и била жеља овог сазива, а то је да будућим генерацијама остави уређенију, бољу и модернију Народну скупштину, закључио је председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.
Генерални секретар Народне скупштине Јана Ључић истакла је да ће и на овај начин грађани имати потпуни увид у дешавања у Народној скупштини. Ово је један од основних планова који је овај сазив имао на почетку свога рада, као и да је данас направљен велики искорак у том правцу, навела је Љубичић. Народна скупштина је за ову активност склопила уговор са фирмом Видеонет д.о.о. на годину дана, на износ од 826.790,00 динара месечно, која ће на квалитетан начин и по последњој технологији вршити услуге преноса. Ово све ће допринети и уштедама у буџету Народне скупштине, јер ће се на овај начин остваривати и конференцијске везе са другим парламентима и на тај начин смањити трошкови путовања. Она је изразила задовољство сајтом Народне скупштине, који је један од бољих у региону, а на коме се налазе подаци о активностима Народне скупштине од 1991. до 2012.године. Директни преноси активности Народне скупштине на сајту не значе да више неће бити преноса на РТС-у, напротив, РТС ће и даље преносити пленарне седнице у складу са уговором који има са Народном скупштином. Новина је што ће поред преноса на РТС-у, грађани моћи да прате активности народних посланика не само на пленарним седницама, већ и на седницама одбора и другим активностима у организацији Народне скупштине, закључила је генерални секретар Народне скупштине.

На адреси www.parlament.rs, са својих laptop и desktop рачунара, мобилних телефона и tablet уређаја, сви заинтересовани грађани могу пратити седнице Народне скупштине, седнице свих радних тела Народне скупштине, конференције за новинаре народних посланика (уз могућност видео укључења новинара на даљину), јавна слушања, активности председника Народне скупштине, као и све друге догађаје у организацији Народне скупштине.
Број корисника који истовремено могу да прате преносе на интернет страници или претражују архиву, није ограничен.
Сви преноси ће се архивирати и бити доступни на интернет страници Народне скупштине, уз могућност брзе и лаке претраге у видео и аудио формату. ТВ станицама је омогућено преузимање сигнала, који је, као и архива, у квалитету за емитовање. Све додатне информације о преносу могу се добити на адреси prenosi@parlament.rs.
Поред преноса на интернету, на интернет страници моћи ће да се прате најновије вести и у кролу, који се ажурира аутоматски.
Подаци из рубрике „Народна скупштина у бројкама“ допуњени су упоредним прегледом података који се односе на активности Народне скупштине почев од 1991. године и подацима о броју грађана који су посетили Народну скупштину у периоду од 2008. до 2012. године.
Поред увођења е-Парламента, почело је и повезивање електронских докумената са интернет страницом, што ће омогућити бољу и бржу размену информација са јавношћу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
уторак, 21. септембар

Цео календар догађаја