Уторак, 7. децембар 2010.

Делегација Народне скупштине Републике Србије у посети седишту НАТО

Делегација народних посланика Скупштине Србије боравила је у дводневној посети Бриселу од 6. до 7. децембра.Делегација народних посланика Скупштине Србије боравила је у дводневној посети Бриселу од 6. до 7. децембра. Делегација у саставу Марко Ђуришић, Нада Колунџија, Сузана Грубјешић, Наташа Вучковић, Весна Марјановић, Јелена Триван, Едип Шерифов, Ненад Прокић, Зоран Остојић, Тамаш Тот и Смиљана Милисављевић учествовала је 6. децембра у студијској посети седишту НАТО алијансе. Ова студијска посета имала је за циљ да се посланици упознају са новим стратешким концептом НАТО усвојеним на недавном самиту Алијансе у Лисабону. Српски посланици су се састали са Замеником Генералног секретара НАТО, Амбасадором Клаудијом Бисоњером, амбасадорима САД, Грчке, Немачке, Чешке и Хрватске, а разговори су били посвећени питањима учешћа Србије у програмима Партнерства за мир и о новим глобалним безбедносним изазовима који погађају све земље, међу којима су тероризам, нелегална трговина оружјем, енергетска безбедност и климатске промене. У Парламентарној скупштини НАТО посланици су разговарали о механизмима за унапређење цивилне контроле војске и улози посланика у контроли Владе у домену одбране и безбедности, а на основу искустава других парламентарних демократија.

Другог дана посете, српски посланици су се, у Европском парламенту, састали са европским колегама - члановима групе „Пријатељи Србије“, међу којима су били посланици Кукан, Боштинару, Талер, Копа и Кацин. У разговору је истакнута потреба за брзим унапређењем сарадње између Народне скупштине Републике Србије и Европског парламента. Посланици су размотрили приоритете у предстојећем процесу европске интеграције Србије. Европски парламентарци исказали су нарочити интерес за питање законског оквира за реституцију, реформу правосуђа и унапређење рада независних институција, као и за питање укидања праксе бланко оставки односно јачања независности народних посланика. Српски посланици су истакли да је приоритет Србије да се припреме одговори на Упитник Европске комисије, као и да се одлучно и озбиљно ради на унапређењу стања у областима на које се посебно указује у Годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије. Такође, нагласили су да Скупштина Србије континуирано ради на унапређењу законодавног поступка, механизмима за ефикаснији надзор над радом Владе и за укупну модернизацију парламента.

Заједнички закључак је да парламент Србије има велику улогу и да је неопходно покренути још многе иницијативе како би се убрзао процес европских интеграција Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1