Субота, 3. јун 2023.

Заједничко саопштење за медије - Председник Скупштине Србије и посланици ЕП након састанка у Народној скупштини

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, чланом Делегације Одбора ЕП за стабилизацију и придруживање Европској унији Матјажом Немецом и бившим посланицима Европског парламента Кнутом Флекенштајном и Алојзом Петерлом.


Саговорници су током састанка изразили спремност да наставе са сарадњом у оквиру започетог Процеса парламентарног дијалога, јачања капацитета и улоге парламента у процесу европских интеграција.

„Радимо са Народном скупштином Републике Србије на успостављању Процеса парламентарног дијалога од септембра 2022. године. Међутим, разумемо тренутни политички контекст и сложили смо се да одложимо целокупну рунду дијалога о функционисању парламента, који би се одвијао уз ко-посредовање Европског парламента. За дијалог је од суштинског значаја да све посланичке групе буду у прилици да могу да учествују. Верујемо да ће Србија и њени грађани пронаћи снаге да превазиђу ове тешке тренутке. Добро функционисање парламента је од суштинског значаја за свако демократско друштво које је одлучно да се придружи Европској унији“, поручили су посланици ЕП и поновили да је ЕП спреман да подржи Народну скупштину Републике Србије у јачању њене демократске улоге.

Председник НС РС је поздравио спремност на одржавање наредне рунде дијалога уз његово ко-посредовање, и нагласио спремност НС РС да и даље води отворен и инклузиван дијалог о свим темама од друштвеног значаја, чему је јасан доказ и текућа пленарна седница, која је организована у складу са жељама опозиционих посланичких група у Народној скупштини.

Како је договорено на састанку, заједнички рад на свим претходно договoреним темама у оквиру Процеса парламентарног дијалога ће, уз уважавање околности и обавеза два парламента, бити настављен у најкраћем реалном року, након летње паузе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја