20. март 2023. Председник Народне скупштине Републике Србије и председник Парламента Грузије

20. март 2023. Председник Народне скупштине Републике Србије и председник Парламента Грузије

Понедељак, 20. март 2023.

Заједничко саопштење за медије председника Парламента Грузије и председника Народне скупштине Републике Србије у коме се истиче обострана подршка територијалном интегритету и суверенитету, као и придруживању Грузије и Републике Србије Европској унији

Председник Парламента Грузије Шалва Папуашвили и председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић истакли су важност пријатељских односа између Грузије и Републике Србије, који се употпуњују заједничким настојањима ка чланству у Европској унији и обостраном одлучном подршком основним начелима међународног права, укључујући начела територијалног интегритета и суверенитета држава.


Председници парламената су поздравили интензивирање билатералних односа између Грузије и Републике Србије, кроз редовне размене посета на високом нивоу, укључујући размену посета између председника парламената, посланичких група пријатељства и ресорних одбора парламената, као што је предвиђено Споразумом који су два парламента потписала 2019. године.

На агенди разговора нашла се и тема европских интеграција Србије и Грузије. Саговорници су потврдили чврсту опредељеност за чланство две државе у Европској унији, међусобну подршку по овом питању, као и спремност да интензивно сарађују и негују традиционалне заједничке европске вредности, на обострану корист грађана обе земље. Народна скупштина Републике Србије ће са Парламентом Грузије поделити своје значајно искуство у процесу европских интеграција.

Председник Народне скупштине Републике Србије др Орлић и председник Парламента Грузије г. Папуашвили истакли су значај узајамног поштовања суверенитета и територијалног интегритета две државе.

Током састанка је изражена спремност за интензивирање политичког дијалога, као и унапређење сарадње у свим областима од обостраног интереса, посебно на економском плану, али и у областима пољопривреде, информационих технологија, инвестиција.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2