2. октобар 2023. Председник Народне скупштине са известиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ)

2. октобар 2023. Председник Народне скупштине са известиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ)

Понедељак, 2. октобар 2023.

Председник Скупштине Србије са делегацијом Мониторинг комитета ПС СЕ

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са известиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ) Акселом Шефером, изразивши опредељење за даљи наставак сарадње.


Др Орлић је током састанка указао на свеукупни напредак који је наша земља остварила у бројним областима, а посебно демократских стандарда, владавине права, људских и мањинских права у Р. Србији.

Известио је саговорника о успешно комплетираној реформи правосуђа, започетој променом Устава прошле године, припреми читавог сета закона у директној сарадњи са Венецијанском комисијом, као и њиховом усвајању. Како је нагласио, овај процес текао је транспарентно и инклузивно, обезбедивши независност и самосталност судија и тужилаца на највишем нивоу од увођења вишестраначја у Србији. „Релевантне оцене ЕУ у поглављима 23 и 24, која се управо баве питањима фундаменталних права и борбе против корупције, кажу да је Србија постигла напредак“, рекао је др Орлић. Нагласио је да исто важи и по питању безбедности новинара, рада парламента, као и испуњавању препорука ОДИХР и других предлога политичких странака кроз међупартијски дијалог. „Све ово јесу области у којима смо постигли напредак, омогућили више слободе и демократије него икада пре“, рекао је председник НС РС.

Када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, др Орлић је обавестио Шефера о свакодневном терору, насиљу и угрожавању безбедности српског народа на КиМ, неприхватљивом односу Приштине према претходно потписаним споразумима, флагрантним покушајима да се изазове ескалација и уништи сваки дијалог. „Ситуација на КиМ је изузетно тешка, и таква је искључиво кривицом Аљбина Куртија. Представљало би апсурд да, након свега што ради, тзв. „Косово“ буде још и награђено чланством у СЕ. То не каже само Србија, исто кажу и многи други у Европи“, рекао је др Орлић, додајући да је став Р. Србије јасан и да га је више пута поновио председник Републике Александар Вучић – дијалог је једини исправан начин да се дође до било каквог одрживог решења, за разлику од Куртија, ми желимо мир.

Известилац Шефер, заједно са представницима Секретаријата ПССЕ, борави у мониторинг мисији и састаће се са делегацијом НС РС у ПССЕ, посланичким групама и члановима Одбора за уставна питања и законодавство.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја