21. март 2023. Председник Народне скупштине у разговору са председником Одбора за спољну политику Бундестага

21. март 2023. Председник Народне скупштине у разговору са председником Одбора за спољну политику Бундестага

Уторак, 21. март 2023.

Председник Скупштине Србије др Орлић са председником Одбора за спољну политику Бундестага

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Одбора за спољну политику Бундестага Михаелом Ротом.


Током састанка су потврђени добри билатерални односи две земље, као и висок ниво политичког дијалога остварен у претходном периоду, уз изражену заједничку опредељеност да буде настављен и интензивиран. Др Орлић је искористио прилику да захвали Немачкој на указаној подршци европским интеграцијама Србије, истичући да је, у оквиру спровођења реформског процеса у нашој земљи, забележен и потврђен значајан напредак и то у свим областима. Председник је нагласио да је Србија посвећена дијалогу и очувању мира и стабилности у региону и истакао неопходност формирања Заједнице српских општина у складу са претходним споразумима у оквиру дијалога између Београда и Приштине.

„То је у овом тренутку најважније, као и да се обезбеди поштовање права Срба на Косову и Метохији и безбедност за њихове животе, које опасним и неодговорним поступцима А. Курти свакодневно угрожава“, нагласио је др Орлић.

Председник Одбора за спољну политику Бундестага Михаел Рот захвалио је на времену и могућности за разговор и истакао да искрено уважава поштовање присутно у нашој земљи према Немачкој, којe се огледа и кроз добру економску сарадњу. Он је рекао да су модерна администрација, борба против корупције и независно судство, важни аспекти даљег равоја економских односа и наставка инвестирања у Србију, пре свега кроз рад малих и средњих предузећа.

Рот је поздравио напоре Србије на њеном путу ка пуноправном чланству у унији еврoпских земаља и нагласио значај наставка испуњавања обавеза и усклађивања са европским законодавством, те указао на важност прилагођавања спољној и безбедносној политици Европске уније.

Он је нагласио значај парламентарних дебата за оснаживање демократских процеса, будући да представљају прилику за све политичке опције да грађанима представе своје ставове и програме.

Саговорници су потврдили спремност за интензивирање парламентарне сарадње, како кроз ангажовање и даље међусобно повезивање посланичких група пријатељства, тако и кроз активности одбора и других радних тела у парламентима Србије и Немачке. Говорећи о економској сарадњи, др Орлић је истакао да је Немачка међу најважнијим привредним партнерима Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. „Немачке компаније у Србији тренутно запошљавају око 80000 радника и очекујемо да тај број достигне и 100000. Желимо да континуитет економске сарадње одржимо и додатно је унапредимо у будућности“, закључио је председник Народне скупштине. „За политику развоја Србије гласали су, великом већином, наши грађани: на изборима за председника Србије, као и за парламент. То је демократски исказана јасна воља народа у Србији“.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 21. март 2023. | састанак председника Народне скупштине са председником Одбора за спољне послове Бундестага 21.03.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2