Четвртак, 3. новембар 2011.

Делегација посланика немачког Бундестага за земље Југоисточне Европе у посети Народној скупштини

Делегација Одбора за европске интеграције у којој су били народни посланици Јелена Триван, Наташа Вучковић и Ненад Константиновић примила је делегацију немачког Бундестага за земље Југоисточне Европе, коју је предводио председавајући посланичке групе CDU/CSU Петер Вајс.


У немачкој делегацији били су и посланици Ута Цаф, Кристел Хапах-Касан и Марилуиз Бек, који су се интересовали за  актуелну политичку  ситуацију у Србији.

На почетку разговора, Петер Вајс је истакао да Србија, која 9. децембра очекује да  добије позитиван одговор Савета ЕУ на свој захтев за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, мора пре тога, да убеди земље чланице Европске уније да је у  дијалогу са Приштином дошло до нових конкретних решења за нека отворена питања. Нагласио је да ЕУ не може да прими у своје чланство државу са отвореним политичким питањима.

Народни посланик Јелена Триван одговорила је да су преговори Србије  са албанском страном прекинути због једностране акције на административној граници, од стране Алалбанаца.  Изнела је уверење да ће се ускоро стећи услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

Јелена Триван је рекла да је у интересу наше земље да се ситуација на северу Косова и Метохије смири, али да  догађаји показују да дијалог није у интересу албанске стране.

Немачки парламентарци истакли су да је Немачка међу највећим билатералним донаторима Србије, што није довољно видљиво у јавности. Такође су изнели спремност за јачање економске сарадње две земље и препоручили да се отклоне административне препреке за веће присуство   немачких инвеститора.

Чланови Одбора за европске интеграције истакли су да прилив немачких инвестиција у привреду Србије није на задовољавајућем нивоу и да постоје могућности за већу сарадњу, посебно  у области енергетике и железница.

Чланови Одбора за правосуђе и управу, које је предводио председник Одбора Бошко Ристић, такође су данас разговарали са делегацијом Бундестага за земље Југоисточне Европе.

Петар Вајс је на почетку разговора нагласио да сарадња са Србијом за немачке парламентарце има велики значај и оценио да је Србија напредовала у реформи јавне администрације и правосуђа.

Бошко Ристић упознао је колеге из Бундестага са делокругом рада Одбора за правосуђе и управу и посебно се осврнуо на реформу правосуђа. Истакао је улогу Одбора у овој реформи и оценио да је у тој области постигнут значајан напредак. Подсетио је да је Народна скупштина донела сет закона којима се уређују судови и положај судија и да Високи савет судства и Државно веће тужилаца обезбеђују независност и самосталност у раду судија и тужилаца. Ристић је такође оценио да је постигнут напредак у борби против организованог криминала и корупције, као и у борби против трговине људима и да у томе регионална сарадња заузима посебно место. Обраћајући се посланицима Бундестага, председник Одбора за правосуђе и управу указао је на значај независних државних институција, независних медија и невладиних организација у даљој демократизацији политичког и друштвеног система у Србији.

У разговору су учествовали чланови Одбора за правосуђе и управу Биљана Хасановић-Кораћ, Вук Динчић, Ненад Константиновић, Влатко Ратковић, Бранислав Јовановић и Срђан Миковић.

У наставку посете делегација немачког Бундестага разговарала је о развоју економске и привредне сарадње Немачке и  Србије са  члановима Одбора за развој и економске односе са иностранством Борјан Агатоновићем, председником Одбора за трговину и туризам Дејаном Николићем, замеником председника Одбора за пољопривреду Синишом Стаменковићем и чланом Мирославом Маринковићем, као и председником Одбора за урбанизам и грађевинарство Јованом Нешовићем и чланом Бојаном Станојевић.

Народни посланик Дејан Николић захвалио се Немачкој на сарадњи и финансијској помоћи која ова земља даје Србији, нарочито локалним самоуправама. Николић је упознао присутне са досадашњим радом Народне скупштине, нагласивши да су усвојени закони о трговини, заштити потрошача и заштити конкуренције допринели да се у Србији организује стабилно тржиште. Николић је додао да је постигнут велики напредак на либерализацији тржишта, а да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена инвестицијама у области чистих технологија и обновљивих извора енергије.

Народни посланик Синиша Стаменковић је истакао да је тренутни сазив Народне скупштине успео да успостави нови законодавни оквир, посебно у области пољопривреде. Од укупно 700 донетих закона, 22 су основна закона за развој пољопривреде у Србији.

Народни посланик Јован Нешовић је указао делегацији Бундестага да су усвојени закони о планирању и изградњи и о јавној својини, веома важни за будућа улагања и стране инвестиције у Србији. Такође, Нешовић је додао да локалне самоуправе све више развијају у својим областима индустријске зоне.

Шеф делегације Бундестага, Петер Вајс, је нагласио да су сви посланици, чланови делегације и чланови Групе пријатељатва Бундестага са земљама Југоисточне Европе. Он је додао и да је Немачка и даље највећи билатерални донатор Србије, те овакви сусрети доприносе да се разменом информација још више прошири сарадња две земље у свим областима. Вајс је посебно истакао да би у будућности могла да се оствари сарадња  у области чистих технологија и обновљивих извора енергије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја